Thursday , November 30 2023

Rusia a lansat valuri de drone asupra Kievului, pentru a doua noapte consecutiv

Rusia a lansat valuri de drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutiv, intensificându-şi atacurile asupra capitalei ucrainene după câteva săptămâni de pauză, a anunţat administraţia militară a Kievului, transmite duminică Reuters, citată de Agerpres.

“UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) duşmanului au fost lansate în multe grupuri şi au atacat Kievul în valuri, din diferite direcţii, schimbându-şi în acelaşi timp vectorii de deplasare de-a lungul traseului”, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a Kievului, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, explicând că, din acest motiv, în capitala ucraineană au fost anunţate mai multe alerte de raiduri aeriene.

Forţele aeriene ucrainene au informat că sistemul de apărare antiaeriană a distrus 15 din cele 20 de drone kamikaze Shahed, lansate de Rusia asupra regiunilor Kiev, Poltava şi Cerkasî.

Popko a declarat că, potrivit primelor informaţii, atacurile nu s-au soldat cu victime omeneşti şi nici nu au provocat “avarii serioase”. El a mai spus că aproximativ 10 drone au fost doborâte deasupra Kievului şi în împrejurimi.

Guvernatorul regiunii Cerkasî, Ihor Tabureţ, a scris pe Telegram că resturile dronelor “au avariat uşor” cinci case, dar că nimeni nu a fost rănit. Guvernatorul regiunii Kiev, Ruslan Kravcenko, a declarat la rândul său că un element de infrastructură a fost avariat în zonă, însă nu s-au înregistrat victime omeneşti.

Reuters notează că nu a putut verifica relatările din surse independente. Nici Rusia nu a comentat aceste informaţii.

Ucraina îşi va întări sistemul de apărare antiaeriană

În mesajul său zilnic către populaţie, preşedintele Zelenski a anunţat sâmbătă seară noi măsuri pentru a întări sistemul ucrainean de apărare antiaeriană în săptămânile viitoare, transmite dpa.

Sistemele de apărare antiaeriană vor deveni mai importante în planurile de apărare ale Kievului pe măsură ce iarna se apropie în contextul în care Kievul se aşteaptă ca în această iarnă Moscova să lanseze mai multe atacuri asupra sistemului de alimentare cu energie electrică al Ucrainei, dar şi a infrastructurii de încălzire şi de alimentare cu apă.

“Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât mai mari vor fi eforturile Rusiei de a-şi intensifica atacurile”, a avertizat Zelenski. (Agerpres)

Vezi si

Henry Kissinger, diplomat american și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărui roluri de consilier pentru securitate națională și secretar de …