Sunday , March 3 2024

Rusia a lansat mai multe rachete în Ucraina decât orice altă țară de la al Doilea Război Mondial

 Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă țară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experților și datelor obținute de revista Newsweek, sugerează că Moscova a eșuat în această ofensivă, potrivit EFE.

Campania de bombardamente a Rusiei nu a făcut mare lucru pentru a-l ajuta pe președintele Vladimir Putin să câștige războiul, potrivit revistei.
În total, “2.154 de rachete rusești au lovit orașele și comunitățile noastre în puțin peste două luni”, declarase săptămâna trecută președintele ucrainean Volodimir Zelenski. “Bombardamentele rusești asupra Ucrainei nu încetează nici ziua, nici noaptea”, subliniase el.
Acest record mondial al Rusiei privind atacurile cu rachete a intervenit când Zelenski a declarat că țara sa a doborât cel de-al 200-lea avion rusesc, un rezultat jenant pentru o forță aeriană care este de 15 ori mai mare decât cea a Ucrainei, subliniază publicația, care a consultat experți și rapoarte ale serviciilor secrete pentru a pregăti acest articol.
Lipsa succesului în această campanie, potrivit surselor consultate, are la origine eșecul Rusiei de a-și valorifica avantajul numeric covârșitor și incapacitatea Moscovei de a-și impune superioritatea aeriană pe cerul Ucrainei, precum și diminuarea rezervelor de arme de precizie ghidate.
Forțele ruse au atacat aerodromuri și poziții de apărare antiaeriană în primele două zile ale invaziei, dar în majoritatea cazurilor nu au urmărit în continuare astfel de obiective.
Mica forță aeriană a Ucrainei se afla în mare parte la sol, dar Kievul a avut oportunitatea de a se adapta, în special prin dispersarea rachetelor de apărare antiaeriană și a celor lansate de soldați de la sol, ceea ce i-a asigurat așa-numita “superioritate aeriană a săracului”, așa cum o calificase un expert pentru Newsweek.
Apoi, amenințată de SAM (rachete sol-aer) ucrainene, Rusia a folosit din ce în ce mai puține bombardiere dincolo de liniile frontului propriei armate, puțin peste 10% din numărul total de misiuni efectuate, potrivit cifrelor serviciilor de informații americane consultate de Newsweek.
Atacurile la distanțe mari împotriva așa-numitelor “ținte strategice” au continuat, dar au fost efectuate printr-o combinație de rachete lansate de pe uscat, din aer și de pe mare.
Avioanele de vânătoare și bombardierele de atac, completate cu lansatoare terestre, nave și submarine, care au lansat de asemenea rachete, au efectuat tirurile fără să intre vreodată în spațiul aerian ucrainean.
Caracteristicile acestui conflict vor avea consecințe în viitor, deoarece vor face posibilă evaluarea eficienței utilizării diferitelor tipuri de rachete sau a controlului aerian de către aviație, printre altele, apreciază revista americană.
Pentru moment, o consecință involuntară a războiului aerian în Ucraina prefigurează un dublu dezastru pentru Moscova, insistă experții: “Nimeni care își poate permite altceva nu va dori să cumpere arme rusești în viitor. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după SUA, și nimic în cursul războiului nu este de bun augur pentru viitorul său în acest domeniu”. (Agerpres)

Vezi si

Ministrul de Externe al Rusiei: Regimul de la Chișinău merge pe urmele regimului de la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov amenință Chișinăul și numește autoritățile Republicii Moldova …