Thursday , July 18 2024

Rusia a început o revizuire a doctrinei sale nucleare, anunță MAE rus

Rusia a anunțat marți inițierea unei revizuiri a doctrinei sale nucleare, având în vedere deteriorarea situației internaționale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacției Occidentului față de conflictul din Ucraina, transmit agențiile EFE și TASS.

“Situația internațională arată o tendință către o deteriorare sporită. Factorul de descurajare nucleară are un rol crucial în sistemul nostru de securitate, acesta este indiscutabil și recunoscut de toți”, a declarat vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de Interfax. Acesta a subliniat că experiența acumulată în campania militară din Ucraina și analiza modelului de comportament al Occidentului “arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situațiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât și în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare”.Oficialul rus a precizat în același timp că această activitate “este în desfășurare, dar nu s-a încheiat”, și deocamdată nu pot fi anunțate “termene, obiective sau programe ale acestei activități”. “În orice caz, toată lumea trebuie să înțeleagă că noi abordăm acest episod cu cea mai mare responsabilitate”, a continuat el.

“Specialiștii noștri responsabili cu componenta nucleară în sistemul militar al Rusiei urmăresc în primul rând să asigure că această activitate se desfășoară sistematic și cu maximă responsabilitate”, a insistat Serghei Riabkov. Așteptarea Rusiei este ca atât partenerii, cât și adversarii ei să “înțeleagă bine semnificația pe care o acordăm factorului de descurajare nucleară”, a mai menționat diplomatul rus. Doctrina militară a Rusiei, publicată în anul 2020, prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenționale însăși existența statului rus este amenințată. AGERPRES

 

Vezi si

Ursula von der Leyen, realeasă în postul de președinte al Comisiei Europene

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie …