Monday , February 6 2023

Rusia a ieșit oficial din Consiliul Europei

Rusia a părăsit oficial, marți, Consiliul Europei, un organ de supraveghere a drepturilor omului cu sediul la Strasbourg, prevenind o posibilă expulzare din cauza invaziei lansate în Ucraina.

Piotr Tolstoi, șeful delegației ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului, a înmânat secretarului general al Consiliului o scrisoare din partea ministrului de externe Serghei Lavrov prin care a anunțat decizia Moscovei, a informat agenția de presă Tass, scrie Reuters și Jerusalem Post.

Anterior, pe 25 februarie, Consiliul Europei a suspendat drepturile de reprezentare ale Rusiei, ca răspuns la atacul asupra Ucraina, care a început cu o zi înainte.

”Cursul evenimentelor devine ireversibil. Rusia nu intenționează să suporte aceste acțiuni subversive desfășurate de Occidentul colectiv în conformitate cu impunerea unei ”ordini bazate pe reguli” care să înlocuiască dreptul internațional călcat în picioare de Statele Unite și sateliții săi”, a declarat ministerul rus de externe.

”Rusia nu va participa la transformarea de către NATO, pe care UE o urmează obedient, a celei mai vechi organizații europene într-o altă platformă pentru incantații despre superioritatea occidentală și narcisism”, a mai transmis Kremlinul.

Consiliul Europei este una dintre cele mai vechi organizații interguvernamentale europene. A fost fondată după al Doilea Război Mondial pentru a ”promova drepturile omului prin convenții internaționale” și pentru a susține democrația și statul de drept. Are 47 de state membre, inclusiv Rusia.

Drepturile de vot ale Rusiei au mai fost și anterior suspendate, temporar, în 2014, din cauza invaziei Crimeei. Moscova răspuns neplătind cotizațiile de membru. Politico a raportat că drepturile de vot ale Rusiei au fost restaurate în 2019.

Vezi si

Un nou seism cu magnitudinea 7,6 a lovit sud-estul Turciei

Un nou seism cu magnitudinea 7,6 s-a produs luni în sud-estul Turciei, a anunţat Autoritatea …