Sunday , December 4 2022

Romanul care i-a luat interviu lui Osama bin Laden

Adrian Mac Liman (66 de ani) e singurul jurnalist român care a reuşit să-i ia un interviu lui  Osama bin Laden. Se întâmpla în 1983, în Elveţia, la Geneva, în timpul tratativelor organizate de ONU privind încercările de aplanare a conflictului ruso-afgan.

În exclusivitate pentru Libertatea, românul, care e stabilit de ani buni în Spania, a rememorat acum, după uciderea de către americani a teroristului Bin Laden, momentul petrecut în urmă cu 28 de ani.

Timp de câteva ore, în casa unui prieten diplomat din oraşul elveţian Geneva, Adrian Mac Liman intra în legătură cu un grup de militanţi afgani. Era anul 1983, iar Afganistanul se chinuia să ţină piept invaziei sovietice.

“ONU organiza, în acea perioadă, o serie de tratative privind aplanarea conflictului. În timpul acelei întâlniri, l-am remarcat pe unul dintre invitaţi. Era un tip bătrânicios, îmbrăcat în straie lungi, cu o barbă stufoasă. Deşi părea neîngrijit, era curat. Credeam că are 50-60 de ani. Avea o privire blajină, dar fixă, pătrunzătoare, a unui om hotărât. M-am apropiat de el, am dat mâna, mi-a spus că îl cheamă Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden şi că are 26 de ani. Am stat de vorbă, în arabă, câteva zeci de minute. Ideile sale mi se păreau infantile, fanteziste”, şi-a amintit, pentru Libertatea, profesorul şi jurnalistul Adrian Mac Liman.

În 1983, ajuta delegaţia afgană cu bani şi contacte. Le plătea şi le organiza deplasările în cele mai mici detalii. Românul i-a luat un interviu în cadrul întâlnirii, materialul apărând în publicaţia spaniolă “La Vanguardia”.

Adrian Mac Liman s-a născut în Bucureşti, în 1944. Acum trăieşte în Spania, la Madrid. Este un ziarist cu multe surse şi conexiuni la nivel înalt, e scriitor şi analist politic. Este profesor şi membru al Grupului de Studii Mediteraneene din cadrul Universităţii Sorbona, din Paris.

Vezi si

Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, …