Saturday , April 20 2024

România semnează cu Moldova tratatul privind frontiera de stat

Ministerul român de Externe a confirmat că România semneaza, luni, documentul care reglementează regimul de frontieră cu Republica Moldova.

Documentul se intitulează “Tratatul între România şi R. Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în problemele de frontieră” şi va fi semnat de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi premierul R. Moldova, Vlad Filat. Cei doi demnitari vor face declaraţii de presă la ora 17.30.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat, luni, în discursul rostit la Summitul Dunării, eveniment găzduit de Bucureşti, “semnarea tratatului” între România şi R. Moldova, părând să facă aluzie la documentul care reglementează regimul de frontieră.

“Salut semnarea tratatului între România şi Republica Moldova şi ştiu că sunt iniţiative similare în Balcani”, a spus preşedintele CE, fără a face alte precizări.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luna trecută, că România ar putea semna un acord privind regimul de frontieră cu R. Moldova, într-un efort diplomatic de a consolida credibilitatea AIE în lupta sa electorală cu comuniştii, care astfel şi-ar pierde argumentul că România vrea să acapareze R. Moldova. Preşedintele României a arătat că acest demers ar putea fi făcut de România pentru a crea o şansă în plus Alianţei pentru Integrare Europeană în raport cu comuniştii, arătând cetăţenilor din Republica Moldova că ei au fost capabili să negocieze cu România un astfel de acord.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …