Friday , April 19 2024

România, partener în programe secrete ale CIA?

Amnesty International cere Uniunii Europene şi statelor europene să le facă dreptate victimelor programelor CIA de “extrădări extraordinare” şi detenţie ilegală, informează un comunicat oficial.

“UE a eşuat complet în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a statelor responsabile pentru abuzurile pe care le-au comis”, a declarat Nicolas Beger, director al Biroului Instituţiilor Europene al organizaţiei Amnesty International.

“Consiliul UE nu a recunoscut că însăşi Uniunea Europeană are o responsabilitate colectivă pentru complicitatea guvernelor la acte de tortură, detenţie ilegală şi dispariţii forţate”, declară Beger. “Aceste abuzuri au avut loc pe teritoriul european. Pur si simplu nu putem permite ca Europa să se alăture SUA şi să devină o zona scutită de responsabilitate”, subliniază reprezentantul AI.

Raportul Amnesty International – “Secret ştiut de toţi: Dovezi intensificate privind complicitatea Europei în extrădări extraordinare şi detenţie secretă” – evaluează ultimele detalii ale multitudinii de dovezi referitoare la complicitatea ţărilor europene în programul CIA. Raportul se concentrează asupra evenimentelor din opt ţări europene. Evidentiază, de asemenea, rapoarte şi surse care ar putea promova proiectul ce vizează tragerea la răspundere a ţărilor şi a indivizilor responsabili. România este una din cele opt ţări europene menţionate în noul raport AI.

Amnesty International consideră că UE trebuie să susţină anchetele independente şi să facă presiuni asupra statelor membre pentru a face dreptate victimelor acestor programe.

Germania este suspectată de complicitate la deţinerea lui Muhammad Zammar, interogat de agenţi germani în timp ce se afla în detenţie secretă în Siria, în noiembrie 2002. Italia a condamnat agenţi americani şi italieni pentru implicarea lor în răpirea lui Abu Omar din Milano, în februarie 2003.

Lituania a admis existenţa a două închisori secrete. O delegaţie a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a vizitat cele două închisori în iunie 2010.

Macedonia ar fi contribuit la detenţia ilegală şi ulterioara predare a cetăţeanului german Khaled el-Masri.

În privinţa Poloniei, Departamentul poliţiei de frontieră a dezvăluit că şapte avioane CIA au aterizat pe aeroportul polonez din Szmany. În septembrie, Procuratura a confirmat că efectuează cercetări în cazul afirmaţiilor lui Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fost deţinut în secret în Polonia.

România este suspectată că a găzduit o închisoare secretă a CIA, iar Suedia este acuzată că nu a investigat suficient deportarea lui Ahmed Agiza şi a lui Mohammed al-Zari în decembrie 2001 spre Egipt.

Marea Britanie a anunţat în iulie 2010 că va iniţia o anchetă privind implicarea oficialilor britanici în presupusa torturare a persoanelor deţinute în străinătate de către serviciile de informaţii. Guvernul britanic a recunoscut că Statele Unite au utilizat teritoriul britanic pentru zboruri ale avioanelor CIA care transportau suspecţi de terorism.

Vezi si

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile. Creștere semnificativă a întârzierilor cauzate de vremea rea

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile din cauza schimbărilor climatice. Piloții se …