Saturday , July 20 2024

Roman Abramovici și negociatori ucraineni, victime ale unei posibile otrăviri

Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatori ucraineni, printre care parlamentarul ucrainean Rustem Umerov, care au luat parte la negocierile ruso-ucrainene de pace de pe 3 spre 4 martie de la Kiev, au prezentat simptome de otrăvire, scrie The Wall Street Journal. Bellingcat confirmă informațiile WSJ, subliniind că simptomele au fost cele ale unei otrăviri.

În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Abramovici, care a călătorit între Moscova, Liov și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și mâini, a scris WSJ.

Aceștia au dat vina pentru presupusul atac pe cei de la Moscova, despre care au spus că voiau să saboteze negocierile pentru încheierea războiului. O persoană apropiată lui Abramovici a spus că nu este clar cine a fost vizat.

Starea lui Abramovici și a negociatorilor ucraineni, printre care și parlamentarul tătar din Crimeea Rustem Umerov, s-a îmbunătățit de atunci, iar viața lor nu este în pericol, au spus sursele.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat, au spus aceștia. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a spus că nu are informații despre vreo presupusă otrăvire.

Experții occidentali care au analizat incidentul au spus că este greu de stabilit dacă simptomele au fost cauzate de un agent chimic sau biologic sau de un fel de atac cu radiații electromagnetice, au spus oamenii familiarizați cu problema.

Dacă WSJ vorbește despre simptomele unei presupuse otrăviri, Bellingcat confirmă că trei persoane au experimentat simptomele unei otrăviri.

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care au participat la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a scris Bellingcat pe Twitter, adăugând că Abramovici, împreună cu un alt antreprenor rus, a luat parte la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov.

Runda de negocieri din după-amiaza zilei de 3 martie a avut loc pe teritoriul ucrainean și a durat până în jurul orei 22.00. (Agerpres)

Vezi si

Guvernul ucrainean propune primele creşteri de taxe pe timp de război pentru a finanţa cheltuielile de apărare

Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a …