Saturday , June 15 2024

Rolls-Royce a testat cu succes un motor de avion pe bază de hidrogen, o premieră mondială în aviație

Compania britanică Rolls-Royce a anunțat că a reușit să facă să funcționeze cu succes un motor de avion pe bază de hidrogen, o premieră mondială în domeniul aviației, care marchează un pas important pentru a dovedi că acest gaz ar putea fi esențial pentru decarbonizarea transportului aerian, scrie Reuters.

Testul la sol, care a folosit un motor de avion regional Rolls-Royce AE 2100-A modificat, a utilizat hidrogenul verde creat de energia eoliană și a valurilor, a declarat luni compania britanică, conform G4Media. Rolls și partenerul său în programul de testare easyJet încearcă să demonstreze că hidrogenul poate furniza în mod sigur și eficient energie pentru motoarele aeronavelor civile. Aceștia au declarat că plănuiesc deja un al doilea set de teste, cu ambiția pe termen mai lung de a efectua teste de zbor. Hidrogenul este una dintre tehnologiile concurente care ar putea ajuta industria aviatică să își atingă obiectivul de a deveni net zero până în 2050.

Constructorul de avioane Airbus colaborează cu producătorul de motoare franco-american CFM International pentru a testa tehnologia de propulsie cu hidrogen. Acesta a declarat în februarie că intenționează să monteze o versiune special adaptată a unui motor de generație actuală în partea din spate a unui avion de testare A380 superjumbo. Constructorul de aeronave a declarat însă Uniunii Europene în 2021 că majoritatea companiilor aviatice se vor baza pe motoarele cu reacție tradiționale până cel puțin în 2050.

Trecerea la motoare alimentate cu hidrogen ar necesita o reproiectare completă a celulelor aeronavelor și a infrastructurii din aeroporturi.

 

Vezi si

NATO: Oferta de negocieri a lui Putin “nu este de bună credinţă”

Oferta de negocieri făcută Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin “nu este de bună …

error: