Friday , April 19 2024

Robert Gates: “România va gazdui, în a doua faza a proiectului, rachete de interceptare SM-3 modernizate”

Robert Gates, ministrul american al Apararii

Ministrul american al ap\r\rii, Robert Gates, a declarat cu prilejul lucr\rilor Consiliului Americano-Turc (American-Turkish Council, ATC) ce se desf\[oar\ în intervalul 17-20 octombrie, la Washington, c\ în urm\ cu doi ani [i jum\tate, la Bucure[ti, [efii de stat [i de guvern din NATO au recunoscut necesitatea unui r\spuns la nivelul Alian]ei la amenin]area reprezentat\ de rachetele balistice aflate în mâinile celor care ar putea s\ încerce s\ intimideze sau s\ fac\ r\u NATO, informeaz\ site-ul Ministerului american al Ap\r\rii, luni, care public\ discursul demnitarului american la ATC.
“Scopul nostru este de acoperire cât mai complet\ a teritoriului alia]ilor no[tri din NATO [i, în timp, de a oferi acoperire pentru to]i membrii NATO. În prima faz\ a acestei abord\ri, care va fi finalizat\ anul viitor, vom desf\[ura rachete de interceptare SM-3 cu baza pe mare – arme defensive a c\ror capacitate este în cre[tere – în acele zone în care pericolul este mai mare. A doua faz\, care va deveni opera]ional\ în jurul anului 2015, va implica amplasarea de SM-3 modernizate, la sol, în România, precum [i pe mare, extinzând zona de ap\rat”, a afirmat Gates, care a precizat c\ fazele trei [i patru vor desf\[ura interceptoare mai avansate, incluzând o a doua loca]ie de interceptare terestr\ în Polonia.
Ap\rarea teritorial\ antirachet\ ofer\ NATO o capacitate defensiv\ unic\ [i o oportunitate de a asigura credibilitatea viitoare a articolului 5 precum [i respectarea principiului indivizibilit\]ii securit\]ii aliate. Sub umbrela NATO, statele aliate ar putea participa cu sisteme proprii [i colabora în elaborarea regulilor de angajare [i a altor decizii-cheie care pun în aplicare ap\rarea antirachet\, a mai spus Gates.
Ministrul american a ]inut s\ sublinieze faptul c\ ap\rarea teritorial\ antirachet\ reprezint\ un rol vital pentru Alian]\ în contextul în care aceasta se adapteaz\ la mediul de securitate al secolului XXI, iar SUA cred cu t\rie c\ “Phased Adapted Approach” (Abordarea Adaptiv\ în Etape ( este cea mai bun\ cale pentru a dobândi acest rol.
Demnitarul american [i-a exprimat totodat\ speran]a c\ la summitul NATO de la Lisabona, to]i alia]ii vor acorda sprijinul fa]\ de atingerea acestui obiectiv.
Potrivit unui editorial de luni publicat de cotidianul turc Hurriyet Daily News, agenda “real\” a summitului de la Lisabona va fi “sistemul de ap\rare antirachet\”, pe care SUA vor s\-l implementeze împotriva Iranului [i Coreii de Nord.
Potrivit semnatarului editorialului, Sertaç Aktan, SUA nu vor s\ realizeze acest proiect pe baza unei “coali]ii a voluntarilor”, a[a cum au f\cut în razboiul din Irak. SUA, de fapt, au convins deja Republica Ceh\ [i Polonia [i nu vor avea nicio dificultate în a convinge România [i Bulgaria sa continue proiectul privind sistemul de ap\rare antirachet\. Cu toate acestea, din cauza disputelor cu Rusia pe aceasta tem\ [i a dorin]ei de mai mult sprijin [i de mai pu]ine îndoieli din Europa pân\ în Asia, SUA vor ca NATO s\ sprijine proiectul – [i chiar mai mult decât atât vor s\ fac\ din el proiectul propriu al Alian]ei.
Al\turi de România, [i Polonia [i Cehia sunt înc\ poten]iale viitoare gazde ale sistemului antirachet\. Nou\ este situa]ia privind Turcia. Se pare c\ Washingtonul vede înc\ în Turcia locul cel mai geo-strategic pentru a implementa sistemul [i se a[teapt\ ca Ankara s\ fie de acord cu perspectiva adopt\rii lui de c\tre NATO. În primul rând, se a[teapt\ ca Turcia s\ voteze în sprijinul sistemului de rachete [i în al doilea rând s\ coopereze ca gazd\. Acest lucru s-a aflat pe masa discu]iilor la Bruxelles, unde atât mini[trii de externe cât [i cei ai ap\r\rii din Turcia [i SUA au avut o întâlnire privat\ de o jum\tate de or\, dup\ o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic. Dup\ aceast\ întâlnire, Robert Gates a declarat: “Noi nu facem nicio presiune asupra turcilor, dar avem discu]ii în continuare fiind vorba de unul dintre alia]ii no[tri.”
S\ desf\[ur\m rachete noi de dragul Europei? Europa în care ne dorim atât de mult s\ fim, dar în care pur [i simplu nu putem ajunge?, se întreab\ editorialistul. Din acest motiv el este de p\rere c\ pe agenda summitului UE-SUA de la Lisabona se va afla la loc de frunte aderarea Turciei la UE.
Scenariul analistului este c\ Turcia va fi for]at\ s\ voteze “da” [i s\ devin\ o gazd\ a sistemului antirachet\ dac\ vrea ca aderarea ei la UE s\ fie sprijinit\ de Washington. Turcia va fi de acord sa voteze în favoarea sistemului, dar va respinge propunerea de a-l g\zdui, potrivit analistului. În opinia acestuia, “noul concept strategic” în care NATO va conveni asupra folosirii unui amestec mai agresiv de arme, constând atât din arme conven]ionale cât [i nucleare, va deveni un factor de descurajare mai puternic în regiune. Pozi]ia lui Gates a fost foarte clar\ la Bruxelles – nu exist\ nicio leg\tur\ între ap\rarea antirachet\ [i “reducerea armelor nucleare”.
Potrivit semnatarului articolului, va avea loc o “ciocnire a titanilor” la Lisabona, în contextul în care restul celor 26 de membri ai NATO sunt foarte diviza]i în aceast\ chestiune. Situa]ia va fi îns\ una de tipul “win-win”: Turcia nu va respinge SUA privind Iranul [i va ob]ine sprijin pentru aderarea la UE, SUA vor avea acordul [i credibilitatea, f\când din proiect unul al NATO [i vor putea folosi orice tip de arm\ în cadrul NATO, prin “noul concept strategic”, iar Europa continental\ va fi protejat\ de o umbrel\ mai puternic\ ca oricând, folosind din nou state nemembre în UE.
Odat\ ce devine un proiect al NATO este de asemenea posibil ca membrii s\ fie de acord s\-l coordoneze cu Consiliul NATO-Rusia, iar apoi sistemul va putea fi dislocat [i în Azerbaidjan, a[a cum a sugerat Rusia.

Vezi si

Iranul susține că nu au fost explozii la sol. Sistemul de apărare anti-aeriană ar fi distrus trei drone israeliene în aer

Israelul a lansat joi noaptea, 18 aprilie, un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile …