Sunday , September 25 2022

Rishi Sunak a câştigat şi a doua rundă de alegeri interne pentru șefia Partidului Conservator din Marea Britanie

Fostul ministru britanic de Finanțe Rishi Sunak a câștigat a doua rundă de alegeri interne pentru conducerea Partidului Conservator, declanșate după demisia premierului încă în funcție Boris Johnson, scrie Reuters. Câștigătorul se stabilește în urma unor runde succesive de vot, după fiecare dintre acestea ultimul clasat fiind eliminat din cursă.

Rishi Sunak a obținut 101 voturi la scrutinul intern de joi, urmat de Penny Mordaunt (favorita caselor de pariuri), cu 83 de voturi, și de secretarul pentru afaceri externe, Liz Truss, cu 64 de voturi.

Procurorul general Suella Braverman a fost eliminată din cursă, cu cele mai puține voturi – 27.

Au mai rămas în cursă parlamentarul conservator Tom Tugendhat, cu 32 de voturi, și Kemi Badenoch, cu 49 de voturi.

Rishi Sunak câștigase și prima rundă a alegerilor interne, care a avut loc miercuri.

În urma voturilor succesive, care ar trebui să se încheie înainte de 22 iulie, la fiecare rundă va fi eliminat cel puţin câte un candidat – sunt de asemenea eliminaţi toţi cei care obţin sub 30 de voturi – până când rămân doi finalişti, iar câştigătorul va fi cunoscut pe 5 septembrie în urma unui vot la care vor participa toţi membrii partidului.

Cursa pentru șefia Partidului Conservator a început după demisia lui Boris Johnson din această funcție, în urma mai multor scandaluri interne, care au dus la pierderea sprijinului în propriul partid.

Vezi si

Ministrul rus de externe Lavrov promite protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina …