Thursday , July 25 2024

Risc de alunecări de teren şi stres, în timpul salvarii minerilor blocaţi în Chile

Ascensiunea pe o distanţă de 622 de metri către suprafaţă va reprezenta faza cea mai delicată a operaţiunilor de salvare a minerilor din mina San Jose, existând riscul unor alunecări de teren sau accese de stres, într-o nacelă foarte îngustă ridicată de-a lungul puţului de salvare.

“Întotodeauna există riscuri de transportare în plan vertical a unor persoane”, a declarat inginerul Andres Sougarret.

“Ele ţin de transportul de persoane în general, de căderea de roci sau de detaşarea vreunei părţi a nacelei”, a precizat el. “Dar vom avea mijloacele să-i deblocăm”, a adăugat inginerul.

“Există riscul ca unele roci să se desprindă (…), blocând avansarea nacelei” cu un diametru de doar 53 de centimetri, într-un puţ cu diametrul între 66 şi 70 de centimetri, subliniază Omar Gallardo, inginer în mine din cadrul Universităţii din Santiago.

“Îmbrăcarea primilor (50 de) metri ai puţului (cu tuburi de oţel) a redus acest risc. Roca goală pare dură, dar este important ca nacela să fie testată”, a subliniat el.

Testele reale de “deplasare” cu o nacelă goală au fost încununate cu succes, a dat asigurări, luni, ministrul Minelor.

Trasă cu macaraua, “Phenix” (“renaşterea” minerilor), numele dat nacelei metalice lungă de patru metri şi cu o greutate de 450 de kilograme, va parcurge cei 622 de metri în aproximativ 15 minute, cu o viteză ceva mai mică decât un ascensor “vechi”, potrivit calculelor presei.

Incluzând timpul de pregătire pentru fiecare călătorie, autorităţile apreciază că va fi nevoie de aproximativ o oră pentru fiecare miner. Operaţiunea va putea fi încheiată în una-două zile.

În cazul apariţiei unei probleme, minerul va putea detaşa habitaclul nacelei şi efectua o coborâre lentă, cu ajutorul roţilor amplasate în părţi.

Cotodianul El Mercurio a publicat, pe o pagină dublă, cercuri cu dimensiunea reală a puţului şi a nacelei, al cărei diametru este mai mic decât lungimea braţului unei persoane adulte, lucru care oferă o idee foarte clară despre spaţiul de izolare.

Stresul este, de altfel, una dintre preocupările salvatorilor. Echipa medicală i-a supus pe cei 33 de mineri la exerciţii “simulând stresul psihologic” cu care s-ar putea confrunta în timpul ascensiunii.

Fiecare miner va purta un “bio-ham”, ca al unui cosmonaut, prevăzut cu electrozi care vor monitoriza în permanenţă frecvenţa cardiacă, respiratorie, ventilarea, consumul de oxigen, temperatura.

În timpul testelor, “reacţia cardiacă şi respiratorie a minerilor a fost perfectă, lucru care sugerează că nu ar trebui să existe vreo problemă previzibilă în timpul ascensiunii”, a declarat Jean Romagnoli, medicul sportiv al echipei de monitorizare.

Însă, nimeni nu este la adăpost de un eventual atac de panică.

“Acest lucru este posibil, deoarece urcă într-un modul care se deplasează contra unei roci dure, cu o traiectorie supusă unor zdruncinături, condensării şi unei călduri de 30 de grade”, a apreciat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich.

De asemenea, salvatorii îi vor ţine pe mineri ocupaţi, a declarat Romagnoli, comunicându-le prin radio datele biometrice, pe care le vor vedea pe un mic monitor.

“Acest lucru îndeplineşte un dublu obiectiv: obţinerea de date în timp real şi, concomitent, ţinerea minerului concentrat asupra unei sarcini simple, pentru ca drumul să pară mai scurt şi ca anxietatea să fie diminuată”, a adăugat el.

“Este cam la fel ca în cazul copiilor, atunci când le pui un DVD în maşină, pentru a-i determina să nu mai întrebe «mai este mult?»”, a adăugat ministrul.

Vezi si

NATO: Nu avem niciun indiciu că resturile de drone rusești găsite în România reprezintă un atac intenționat

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de …