Monday , May 20 2024

Revolte dure în Mongolia din cauza furtului unei cantități uriașe de cărbune. Informații au fost furnizate de China!

Mongolia clocotește de câteva zile din cauza protestelor care devin tot mai violente. Manifestanții care cer numele și răspunderea celor care au exportat ilegal cărbune au luat cu asalt Casa (Palatul) de Stat – în centrul orașului Ulaanbaatar – și luni au intrat pe poarta principală. Manifestanții s-au adunat și până acum și au încercat fără succes să pătrundă în Palat.

Protestatarii și-au exprimat opiniile pașnic în prima zi, dar ulterior cel puțin unii protestatari au transformat manifestarea într-o luptă acerbă și au atacat de trei ori Casa de Stat și au spart gardul. Cu această ocazie, s-a spart geamul din față a clădirii guvernamentale, iar tinerii care se aflau acolo la acel moment au folosit scutul, echipamentul de protecție al funcționarului guvernamental.

Numeroase medii din Rusia și din Mongolia dădeau cu câteva ore în urmă ca știre de ultimă oră faptul că luni, pe la orele amiezii, a avut loc decapitarea a 4 membri ai serviciului de securitate al Casei de Stat. A fost prima dată când s-a întâmplat acest lucru, comparativ cu demonstrațiile anterioare. Ulterior, se pare că unele medii din Mongolia au revenit cu privire la informație și făceau referire la faptul că „există informații că, în timpul demonstrației, patru ofițeri au fost agresați și starea de sănătate a trei civili s-a deteriorat”.

Potrivit presei locale, forțele de securitate au reușit să înăbușe această tentativă de asalt, dar protestatarii nu se împrăștie și își fac drum spre clădire. De asemenea, din cauza numărului mare de cetățeni care se împingeau unul pe altul, doi cetățeni au fost zdrobiți, iar starea lor s-a înrăutățit, astfel că Poliția a creat un coridor de evacuare de urgență și l-a predat pe un cetățean la spital.

Motivul protestelor a fost un recent scandal de corupție. Astfel, mass-media a relatat despre cărbune furat – însă datele privind valoarea lui oscilează între 1,8 miliarde USD și 12,9 miliarde de dolari – și cu certitudine ar fi trebuit ca milioanele de tone de cărbune furat să fie exportat din Mongolia în China.

Potrivit rapoartelor mass-media, China și-a executat cetățenii acuzați de fraudă și i-a trimis, de asemenea, prim-ministrului Mongoliei Luvsannamsrein Oyuun-Erdene o listă cu persoanele responsabile pentru furtul din partea mongolă, iar acum manifestanții cer pedepsirea acestora. În ce-i privește, oficialii guvernamentali ai Mongoliei apreciază că 90% dintre cei adunați pe piață sunt studenți. Oficialul a spus că în ultimele ore situația încalcă legea și a escaladat în violență. Patru ofițeri de poliție ar fi fost deja răniți.
„Totuși, la ora 21:00, acest incident nu s-a mai repetat, așa că polițiștii nu au folosit metode coercitive și i-au îndemnat pe oameni să se împrăștie. Oricum, până la ora 23:00 (în jurul orei 18.00, ora României – n.r.), majoritatea protestatarilor din piața centrală se împrăștiaseră. Polițiștii au coborât și garda”, se arată într-o știre de pe portalul News Mongolia.
Pe de altă parte, Parlamentul s-a întrunit într-o ședință de urgență și a decis înaintarea propunerii de declarare a stării de urgență Consiliului Național de Securitate. (D.P.)

Vezi si

Oficial iranian: Președintele și ministrul de externe au murit în accident

Președintele Raisi și ministrul de externe au murit într-un accident de elicopter, a declarat un …