Tuesday , December 6 2022

Regimul lui Gaddafi se clatină – opoziţia controlează mare parte din Tripoli

Opozanţii liderului libian Muammar Gaddafi au preluat controlul asupra celui de al treilea oraş ca mărime din ţară, Misurata, relatează Al Jazeera. Preşedintele american Barack Obama i-a cerut liderului libian să plece.
Trupele guvernului au plecat din Misurata – 200 kilometri est de Tripoli, a declarat un localnic. 23 de persoane au fost ucise când forţele lui Gaddafi au atacat aeroportul oraşului.
Potrivit Asharq al-Awsat, cotidian cu sediul la Londra, forţele lui Gaddafi controlează acum doar jumătate din Tripoli. Cartierul său general din Bab al-Aziziya este protejat de tancuri şi lansatoare de rachete.
În Benghazi, fostul ministru al justiţiei Mustafa Abdel Jalil, care a demisionat săptămâna trecută, a format un guvern interimar în oraş. Potrivit Asharq al-Awsat, multe persoane au dezertat din serviciul secret libian şi din comitetele armatei.
Preşedintele american, Barack Obama, a declarat sâmbătă că liderul libian Muammar Kadhafi trebuie “să plece imediat” deoarece şi-a pierdut legitimitatea de a rămâne la putere, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
“Preşedintele a declarat că atunci când singurul mijloc pentru un lider de a rămâne la putere este recurgerea la violenţă împotriva propriului popor, el şi-a pierdut legitimitatea de a guverna şi trebuie să facă ceea ce trebuie pentru ţara sa şi să plece acum”, adaugă documentul.
Barack Obama a făcut aceste declaraţii – cele mai directe de până în prezent la adresa colonelului Kadhafi – în cursul unei conversaţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, subliniază comunicatul.
Apelul preşedintelui american la o plecare imediată a lui Muammar Gaddafi intervine în timp ce acesta din urmă să agaţă de putere.
Obama şi Merkel au “discutat despre mijloacele eficiente şi adecvate, pentru comunitatea internaţională, de a răspunde acestei crize”, arată comunicatul Casei Albe.
“Preşedintele salută eforturile în curs din partea aliaţilor noştri şi partenerilor din Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană de a elabora şi de a pune în aplicare măsuri puternice”, adaugă preşedinţia americană.
Barack Obama a impus vineri sancţiuni colonelului Gaddafi şi apropiaţilor acestuia, în urma reprimării sângeroase a manifestanţilor ostili regimului său.
Liderul libian Muammar Gaddafi “trebuie să plece”, a declarat ministrul britanic de externe, William Hague, precizând că i-a revocat imunitatea diplomatică în Marea Britanie, relatează CNN.
“Poporul libian s-a ridicat împotriva lui Gaddafi. Avem o ţară care a ajuns în război civil, unde se înregistrează atrocităţi, iar guvernul este în război împotriva propriului popor, deci a venit vremea ca Gaddafi să plece”, a subliniat el.
“Aceasta este speranţa Libiei”, a adăugat Hague, precizând că i-a revocat lui Gaddafi imunitatea diplomatică din Marea Britanie, precum şi pe cea a fiilor săi şi a celor apropiaţi.
Între 600 şi 1.000 de persoane au murit în Libia de la declanşarea protestelor, la 15 februarie.

Vezi si

Părinții unui bebeluș grav bolnav refuză transfuziile de sânge de la persoane vaccinate anti-COVID

Autorităţile neozeelandeze au cerut marţi justiţiei să le încredinţeze custodia unui bebeluş ai cărui părinţi …