Friday , May 31 2024

Regele Charles al III-lea, proclamat oficial şef al statului în Australia, Noua Zeelandă şi Canada

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat în Australia, Noua Zeelandă şi Canada în ceremonii care au avut loc duminică în capitalele acestor naţiuni, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

În Noua Zeelandă, proclamarea lui Charles al III-lea ca monarh, după decesul Reginei Elisabeta a II-a, joi, la vârsta de 96 de ani, a avut loc în parlament, la Wellington.

Vorbind de pe treptele legislativului, premierul Jacinda Ardern a declarat că la eveniment fiul reginei, “Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, a fost recunoscut drept suveranul nostru”, transmite Reuters.

Ardern a adăugat că, după moartea reginei, Noua Zeelandă a intrat într-o perioadă de schimbări.

„Regele Charles… şi-a demonstrat constant grija profundă faţă de naţiunea noastră. Această relaţie este foarte apreciată de poporul nostru. Nu am nicio îndoială că se va aprofunda”, a apreciat premierul neo-zeelandez.

În Australia, guvernatorul general David Hurley, reprezentantul monarhului britanic în această naţiune, l-a proclamat şef de stat pe Regele Charles al III-lea în parlamentul de la Canberra. Proclamaţia a fost însoţită de 21 de salve de tun.

Anterior, premierul australian Anthony Albanese a declarat că 22 septembrie va fi zi de doliu naţional pentru regină, această zi urmând să fie şi sărbătoare legală. Albanese a informat că se va deplasa joi la Londra, împreună cu David Hurley, pentru a asista la funeraliile reginei, stabilite pentru 19 septembrie, şi se va întoarce în Australia la 21 septembrie.

Albanese a mai menţionat că Australia s-a oferit să transporte pe calea aerului în Regatul Unit, pentru funeraliile reginei, 10 dintre omologii din Insulele Pacificului şi demnitari din Noua Zeelandă.

Întrebat cum îl percep australienii pe noul monarh, Albanese a răspuns că Regele Charles al III-lea va trebui “să-şi croiască propria cale”.

În semn de respect, drapele Australiei au fost arborate în bernă, lucrările parlamentului au fost suspendate şi un portret uriaş al reginei a fost afişat pe faţada Operei din Sydney.

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial monarh şi în Canada, transmite EFE. Guvernatoarea generală a Canadei, Mary Simon, reprezentanta monarhului britanic în această ţară, s-a întâlnit sâmbătă la Ottawa cu premierul Justin Trudeau pentru a semna proclamaţia.

După ce Simon şi Trudeau au semnat documentul care oficializează calitatea de şef al statului canadian pentru suveranul britanic, proclamaţia a fost citită cu voce tare şi au fost trase 21 de salve de tun.

Proclamaţia menţionează că “Alteţa Sa regală prinţul Charles Philip Arthur George este acum, după moartea ultimei noastre suverane, cu voia Domnului, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit, Canadei şi al altor dominioane şi teritorii”.

Potrivit Reuters, Trudeau a mai anunţat că Parlamentul Canadei se va întruni joi, pentru a permite membrilor săi să aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

Monarhul britanic este şef al statului în Austria, Noua Zeelandă, Canada, între cele 14 teritorii de peste mări, deşi rolul său este în mare parte ceremonial.

Vezi si

Războiul în Fâșia Gaza va dura încă cel puțin 7 luni, potrivit Israelului; noi atacuri la Rafah

Războiul dus de Israel în Fâșia Gaza pentru lichidarea grupării islamiste Hamas și care a …