Saturday , April 20 2024

UPDATE: Rusia a votat reforma constitutionala cu 77.92%. Putin poate ramane la putere pana in 2036

Rusia a adoptat o reforma constitutionala care-i permite lui Vladimir Putin sa ramana la Kremlin pana in 2036, un referendum catalogat drept o “enorma minciuna” de opozitie, care il considera o manevra in vederea perpetuarii acapararii tarii de catre liderul de le Kremlin, relateaza AFP.

Putin, presedinte, Rusia, reforma, vot, 2036, obiectiv
Vladimir Putin poate ramane la putere pana in 2036

UPDATE: Ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, ceea ce îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, potrivit numărătorii finale difuzate joi, rezultat calificat de opoziţie drept „mincinos”, informează AFP, preluată de Agerpres.

După numărarea a 100% din sufragii, votul „împotrivă” a primit 21,27% din ele, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%.

Nu au existat niciodata indoieli cu privire la rezultatul scurinului – reforma a fost aprobata de Legiuitor la inceputul anului, iar noul text al Constitutiei este deja pus in vanzare in librarii.

Vladimir Putin le-a cerut, marti, rusilor sa garanteze “stabilitatea, securitatea si prosperitatea” Rusiei, pe care se lauda ca a scos-o din haosul postsovietic.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnii, a vorbit, comentand rezultatele, despre “falsificare” si despre o “enorma minciuna”, indemnandu-si sustinatorii sa se mobilizeze in viitoarele alegeri regionale din septembrie.

“Putin a umilit pe toata lumea (…). Chiar si in majoritatea tarilor din lumea a treia nu exista o asemnea rusine”, a tunat el, acuzandu-l pe presedinte ca “vrea sa conduca Rusia pe viata”.

Navalnii considera ca “nu se va rezolva nimic fara sa se iasa in strada”. Insa s-a abtinut sa indemne la manifestatii imediat.

Scrutinul, prevazut initial in aprilie, a fost amanat din cauza pandemiei covid-19. In vederea evitarii unei afluente prea puternice la sectiile de votare, el s-a desfasurat in decurs de o saptamana, iar alegatorii au purtat masti de protectie si manusi.

Cel mai controversat amendament este cel care ii acorda lui Putin optiunea a inca doua mandate, dupa terminarea celui actual, in 2024. Aceasta este o necesitate, considera el, pentru ca clasa politica nu trebuie sa se piarda intr-o “cautare a unor potentiali succesori”.

Acest lucru ii va oferi posibilitatea sa ramana la Kremlin pana in 2036, cand implineste 84 de ani. Alte amendamente consolideaza anumite prerogative prezidentiale.

Revizuirea introduce in Constitutie principii conservatoare dragi presedintelui – credinta in Dumnezeu, casatoria rezervata heterosexualilor, invatamantul patriotic -, dar si grantii sociale, precum indexarea pensiilor.

ziare.com

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …