Thursday , March 28 2024

REFERENDUM ISTORIC pentru independenţa Scoţiei: David Cameron si-a dat acordul la Edinburgh

Premierul britanic, David Cameron, a semnat luni, la Edinburgh, acordul care prevede organizarea în 2014 a unui referendum privind independenţa Scoţiei, anunţă purtătorul său de cuvânt.

“Acordul a fost semnat de David Cameron şi de liderul naţionalist Alex Salmond”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Premierul britanic David Cameron s-a deplasat luni la Edinburgh pentru a semna, împotriva propriei dorinţe, un acord care autorizează organizarea unui referendum istoric cu privire la independenţa Scoţiei în 2014.

Scoţia, ataşată începând cu 1707 la coroana Angliei, se bucură din 1997 de o autonomie crescută în sânul Regatului Unit, care mai cuprinde Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Dar Londra a acceptat în ianuarie principiul unui referendum, sub presiunea liderului Partidului Naţional Scoţian (SNP), Alex Salmond.

Ulterior, liderul naţionalist scoţian a trebuit să elaboreze un compromis delicat pentru a depăşi divergenţele importante privind organizarea scrutinului.

“Cele două partide au făcut concesiuni, dar sunt per total satisfăcut că am ajuns la un acord care garantează ţinerea unui referendum”, a notat pentru BBC vicepremierul scoţian Nicola Sturgeon.

Astfel, autorităţile scoţiene au obţinut ca referendumul să se ţină în 2014, anul aniversării cu numărul 700 a victoriei din Nannockburn asupra inamicului englez, în timp ce Londra voia ca acesta să se desfăşoare cât mai repede.

Vârsta minimă necesară pentru a vota va fi scăzută la 16 ani, o altă revendicare a naţionaliştilor care nu ignoră faptul că tinerii scoţieni sunt mai sensibili mesajelor de independenţă.

În schimb, referendumul ar trebui să se limiteze la o alternativă simplă – da sau nu independenţei – în timp ce naţionaliştii dorec o întrebare subsidiară cu privire la o autonomie mai largă, pentru a evita ca victoria eventuală a răspunsurilor de “nu” să le îngroape visul de independenţă.

Dacă se poate oferi încredere unui sondaj recent, numărul susţinătorilor independenţei s-a atenuat şi nu a crescut în utimele luni. Momentan, o treime (28%) dintre cei aproximativ 5,2 milioane de scoţieni doresc să devină independenţi.

În prezent, Parlamentul scoţian are competenţe în domeniile educaţiei, sănătăţii, mediului şi justiţiei. Problemele care ţin de afaceri externe, energie, fiscalitate şi apărare rămân în sarcina Londrei.

Ministrul britanic responsabil de Scoţia, Michael Moore, el însuşi scoţian, a amintit “riscurile” pe care le-ar putea aduce independenţa, mai ales în plan economic sau în termeni de influenţă internaţională.

Londra îi acuză pe susţinătorii independenţei că au lăsat numeroase chestiuni în umbră, mai ales cele ale proprietăţii importantelor rezerve petroliere din Marea Nordului sau viitorul unei Scoţii independente în sânul Uniunii Europene.

“Bătălia privind viitorul Scoţiei începe astăzi”, rezuma luni Scottish Sun.

Vezi si

Uriașa bază aeriană NATO care se construiește la Mihail Kogălniceanu îi deranjează pe ruși

Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea …