Wednesday , February 21 2024

Raport: Administraţia Trump a cenzurat informaţii despre COVID pentru a fi în acord cu viziunea optimistă a președintelui

Membrii echipei lui Donald Trump au împiedicat responsabili sanitari să furnizeze anumite informaţii despre COVID-19, în linie cu viziunea optimistă a fostului preşedinte american când el se afla la Casa Albă, se arată într-un raport parlamentar publicat luni şi citat marţi de France Presse.

Înalţi responsabili de la Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate a Statelor Unite, le-au spus anchetatorilor că membrii administraţiei Trump au intimidat personalul şi au încercat rescrierea rapoartelor pentru a le alinia cu declaraţiile preşedintelui, care a minimalizat criza epidemică.

Anchetatorii au interogat în jur de 10 foşti şi actuali responsabili ai CDC, precum şi înalţi oficiali guvernamentali, pentru acest raport de 91 de pagini publicat de o comisie a Congresului ce analizează criza COVID-19.

Comisia parlamentară descrie modul în care responsabili ai Departamentului de Sănătate numiţi de Donald Trump au încercat să preia controlul asupra raportului ştiinţific săptămânal al CDC, „Morbidity and Mortality Weekly Report”, prin editarea sau cenzurarea articolelor pe care le apreciau drept nefaste pentru preşedintele republican.

Aceşti responsabili au căutat „să altereze conţinutul, să contrazică sau să întârzie publicarea” a 18 dintre aceste rapoarte săptămânale, precum şi o alertă sanitară, şi au făcut acest lucru cu succes de cinci ori, potrivit raportului parlamentar.

Ancheta comisiei „a arătat că administraţia anterioară s-a angajat într-o campanie fără precedent de amestec politic în răspunsul guvernului federal la pandemie, subminând sănătatea publică în favoarea obiectivelor politice ale fostului preşedinte”, afirmă într-un comunicat preşedintele comisiei, alesul democrat Jim Clyburn.

Rapoartele precedente au subliniat deja încercări ale administraţiei Trump de a cenzura înalţi responsabili din domeniul sănătăţii sau de a face presiuni asupra Agenţiei americane a medicamentelor pentru a emite din nou autorizaţia de urgenţă pentru hidroxiclorochină. Acest medicament împotriva malariei a fost promovat de Donald Trump ca un remediu pentru COVID-19, în ciuda dovezilor contrare.

Republicanii au respins raportul de luni calificându-l partizan şi au promis că vor conduce propria anchetă dacă vor recâştiga majoritatea uneia dintre camerele Congresului la alegerile din noiembrie. (Agerpres)

Vezi si

Spionaj la Bruxelles. Programe de supraveghere în telefoanele unor europarlamentari din comisia de securitate și apărare

Comisia Parlamentului European care se ocupă de chestiuni de apărare a fost ţinta pirateriei telefonice, …