Wednesday , December 7 2022

Racheta nord-coreeana a fost lansata in secret

Comandamentul nord-american de apărare aeriană (NORAD) a anunţat că Phenianul pare să fi reuşit, miercuri, să plaseze pe orbită un obiect, după un tir de rachetă, despre care Statele Unite au afirmat că au “luat notă” şi “supraveghează situaţia”, relatează AFP.

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de AFP. Racheta “a fost lansată”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără alte precizări.

Comandamentul nord-american de apărare aeriană (NORAD) a anunţat că Phenianul pare să fi reuşit, miercuri, să plaseze pe orbită un obiect, după un tir de rachetă, despre care Statele Unite au afirmat că au “luat notă” şi “supraveghează situaţia”, relatează AFP. “Potrivit indiciilor iniţiale, racheta a lansat un obiect care s-a instalat pe orbită”, a declarat NORAD într-un comunicat. Coreea de Nord a trimis în spaţiu, miercuri, pentru prima dată cu un aparent succes, un lansator de satelit considerat de comunitatea internaţională o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune. “Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (…) a reuşit”, iar “satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut”, a anunţat agenţia de presă oficială a regimului nord-coreean KCNA.

Anterior, Statele Unite au anunţat că au “luat notă” de tirul de rachetă al Coreei de Nord şi “supraveghează situaţia”, a anunţat marţi seara un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane. “Am luat notă de lansare şi supraveghem situaţia”, a declarat pentru AFP acest oficial, în prima reacţie americană la tirul de rachetă nord-coreean. El a precizat că Washington va da publicităţii o reacţie oficială “mai târziu”. Statele Unite, care nu întreţin relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, au avertizat la începutul lui decembrie că tirul de rachetă nord-coreean “ar fi un act de mare provocare ce ameninţă pacea şi securitatea în regiune”. Departamentul de stat a amintit că “orice utilizare de către Coreea de Nord a tehnologiei rachetelor balistice este o încălcare directă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, care vizează Phenianul.

Vezi si

Autoritățile germane au dejucat o lovitură de stat. 25 de extremiști și foști militari arestați. Ei plănuiau să ocupe Parlamentul

Autoritățile germane au arestat 25 de oameni suspectați că plănuiau o lovitură de stat. Grupul …