Tuesday , July 23 2024

Putin și-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ”capitularea” Kievului

Rusia este gata să ia în considerare propunerile țărilor membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) în vederea soluționării conflictului în Ucraina, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin într-o intervenție la summitul acestei organizații desfășurat la Astana (capitala Kazahstanului), insistând în același timp asupra propunerilor sale de pace pe care le-a prezentat la 14 iunie, despre care Kievul a afirmat că i s-a cerut din nou “capituleze”, iar Occidentul le-a respins din start, catalogându-le drept un “ultimatum”, potrivit EFE și RBC.ru.

Propunerile făcute de Rusia ar permite încetarea imediată a ostilităților dacă Kievul și țările occidentale le-ar accepta, a afirmat Putin, explicându-le omologilor săi din țările membre OCS că “astfel s-ar pune capăt vărsării de sânge”. Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), creată în 2001, cuprinde în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, iar la actualul summit Belarusul a devenit cel de-al zecelea membru al său.

“Le mulțumim membrilor OCS pentru propunerea de a rezolva acest conflict. Rusia este cu siguranță pregătită să ia în considerare ideile și inițiativele dumneavoastră”, a spus președintele rus.
Putin a declarat că “Rusia a susținut și susține o soluție politico-diplomatică la situația din Ucraina, o criză care a apărut ca urmare a politicii absolut grosolane a Statelor Unite și a sateliților lor”, după cum a explicat el, potrivit EFE.
“Am prezentat în mod repetat propuneri concrete în această privință. Vă reamintesc că la jumătatea lunii iunie a fost prezentată o altă variantă de soluție care, dacă ar fi fost aprobată de partea ucraineană și, mai ales, de sponsorii săi occidentali, ar fi făcut posibilă încetarea imediată a acțiunilor militare, salvarea de vieți omenești și începerea negocierilor”, a adăugat el.
Cu o zi înaintea începerii summitului pentru pacea în Ucraina în Elveția (15-16 iunie), Vladimir Putin a propus Kievului să-și retragă toate trupele din cele patru regiuni pe care Moscova le revendică în Ucraina – Donețk și Lugansk (în est), Herson și Zaporojie (în sud), să recunoască pierderea suveranității asupra lor ca și asupra peninsulei Crimeea, să renunțe la aspirația de a adera la NATO și la alte alianțe militare, precum și să efectueze “denazificarea și demilitarizarea” țării. În același timp, Occidentul trebuie să ridice sancțiunile impuse împotriva Rusiei. În aceste condiții, Moscova este gata să se așeze la masa negocierilor “chiar și mâine”, a declarat atunci Putin, citat de RBC.ru.
Aceste condiții au fost respinse imediat de Kiev și de către Occident, care și-a reiterat sprijinul pentru cauza ucraineană.
“Este un mesaj ultimativ care nu se deosebește prin nimic de mesajele sale din trecut”, a reacționat la vremea respectivă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina insistă asupra revenirii la frontierele sale recunoscute pe plan internațional și asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.
Până și candidatul republican Donald Trump, considerat un “fan” al lui Putin, le-a catalogat ca fiind “inacceptabile”, amintește portalul rus citat.

Într-un interviu acordat miercuri Bloomberg, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat convingerea că Putin va lupta până la capăt în Ucraina, informează joi agenția de presă Unian.

Potrivit lui Zelenski, dacă nu reușește să cucerească Ucraina și Belarus, Rusia își va pierde statutul de “imperiu”. Pentru a confirma “statutul de imperiu” al Rusiei, Putin are nevoi să cucerească cele două țări vecine slave, a opinat liderul de la Kiev.
“Sunt sigur 100%: Rusia fără Ucraina este zero. Rusia fără Ucraina și Belarus va fi o țară mică… normală, nu un imperiu. Nu va fi niciodată un imperiu. De aceea Putin va lupta până la capăt pentru orice fel de posibilitate pentru a ocupa Ucraina”, a spus Zelenski, citat de Unian.
Președintele ucrainean mai crede că deja anul acesta este posibil ca Rusia să fie forțată să oprească războiul împotriva Ucrainei. “Cu toții putem forța Rusia să pună capăt războiului anul acesta. Cu toții suntem capabili de asta când suntem împreună și demonstrând că fiecare dintre noi este un lider puternic”, a afirmat Zelenski în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, preconizate să se desfășoare în noiembrie.
Zelenski a mai spus că el crede că Statele Unite și China ar putea opri războiul dacă ar pune deoparte divergențele și și-ar uni eforturile. În opinia sa, Beijingul poate juca un “rol uriaș” în acest sens, deoarece Moscova depinde de piața sa de export, conform Unian. Totodată, liderul ucrainean nu a exclus ca Putin să fie invitat la viitorul summit de pace pentru Ucraina, la care Kievul în prezent lucrează. (Agerpres)

Vezi si

Trump a donat pentru campania de alegere a Kamalei Harris ca procuror general în California

Dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris va obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, după anunțul de …