Thursday , September 29 2022

Putin recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk

Preşedintele rus Vladimir Putin va recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, relatează luni AFP, informează Agerpres. Şeful statului rus urmează să facă un anunţ pe acest subiect luni seară.

Vladimir Putin i-a informat pe Macron și Scholz că va semna decretul de recunoaștere a Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

Președintele rus Vladimir Putin a purtat conversații telefonice cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, a anunțat luni seară serviciul de presă de la Kremlin, scrie Interfax.

„Putin a informat despre rezultatele ședinței extinse a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a analizat situația actuală din jurul Donbasului în contextul deciziei Dumei de Stat privind recunoașterea Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Astăzi, conducerea Republicilor Populare Donețk și Lugansk au primit apeluri pentru recunoașterea suveranității lor în legătură cu agresiunea militară a autorităților ucrainene, bombardarea masivă a teritoriului Donbas, în urma cărora populația civilă suferă.”, se arată în comunicat.

„Ținând cont de toate acestea, președintele Rusiei a spus că intenționează să semneze un decret corespunzător în viitorul apropiat”, informează serviciul de presă.

Președintele Franței și Cancelarul Federal al Germaniei „și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție. În același timp, ei și-au exprimat disponibilitatea de a continua negocierile”, se arată în comunicat.

Vladimir Putin va face un apel în direct la TV în această seară.

Între timp, televiziunea de stat Pervâi Kanal, difuzează reportaje video din Donețk, cu școli și case distruse, despre care jurnaliștii spun că au fost bombardate de Armata Ucrainei.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene Josep Borell a anunţat că Uniunea Europeană este gata să activeze sancţiunile dacă Moscova decide să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a spus că recunoaşterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei de către Rusia ar însemna ”o ruptură unilaterală” a Acordurilor de la Minsk din 2015.

Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o “cooperare în materie de apărare”. Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii “Republicii Populare Doneţk” şi “Republicii Populare Lugansk”, Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik.

Vezi si

Jumătate din gazul din conductele din Marea Baltică s-a scurs deja

Mai mult de jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate …