Friday , May 24 2024

Putin insistă că Ucraina nu a existat în istoria omenirii până la Uniunea Sovietică

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Ucraina nu a existat ‘în istoria omenirii’ până la crearea sa de către Uniunea Sovietică, în 1922, una dintre principalele justificări ale Kremlinului pentru intervenția sa militară din țara vecină, relatează EFE. ‘Autoritățile sovietice au creat Uniunea Sovietică. Este un fapt bine cunoscut. Iar până atunci nu a existat nicio Ucraină în istoria omenirii’, a declarat Putin în cursul unei întâlniri cu președintele Curții Constituționale, Valeri Zorkin.


Putin a făcut acest comentariu în timp ce se uita la copia unei hărți a Imperiului Rus, care ar fi fost realizată în Franța în secolul al XVII-lea și care i-a fost oferită de președintele Curții Constituționale, căruia i-a fost decernat marți premiul de stat la Kremlin. Pe această hartă, potrivit presei ruse, sunt marcate mai multe teritorii, cum ar fi Uniunea Polono-Lituaniană, dar nu și Ucraina ca entitate independentă.
În cadrul ceremoniei desfășurate la Kremlin, Putin a subliniat că o parte a poporului rus a fost separată de restul statului din cauza unei ‘nedreptăți istorice’, referindu-se la dezmembrarea URSS în 15 state independente în 1991. ‘Dar, cu toate acestea, ei nu au încetat niciodată să fie oamenii noștri’, a spus el. Este același argument pe care Putin îl repetă de ani de zile și pe care l-a prezentat în timpul unui discurs televizat istoric la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte de declanșarea actualei campanii militare în Ucraina. Putin consideră că Kievul ar trebui să-i mulțumească fondatorului URSS, Vladimir Lenin, pentru că a permis crearea Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene. URSS a fost creată în decembrie 1922 ca stat federal. Punctul 26 al tratatului de înființare a Uniunii Sovietice prevedea dreptul fiecărei republici de a părăsi liber uniunea. Rușii și ucrainenii se aflau pe picior de egalitate. Această opțiune a fost utilizată de mai multe republici pentru a rupe legăturile cu Kremlinul la sfârșitul anilor 1980, ceea ce a dus la destrămarea URSS.
Putin nu a ezitat să îl acuze pe Lenin că a pus o ‘bombă atomică sub edificiul numit Rusia’, care ‘a explodat apoi’ prin recunoașterea dreptului la autodeterminare a popoarelor. Ministerul Educației rus a anunțat recent elaborarea unui nou manual de istorie pentru ultimul an de învățământ secundar, cu capitole dedicate campaniei din Ucraina. Presa independentă a denunțat că referirile pozitive la Ucraina au dispărut din mai multe descrieri istorice, în special în ceea ce privește Rusia Kieveană, primul regat slav medieval, pe care atât rușii, cât și ucrainenii îl consideră precursorul statelor lor.

Vezi si

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opinia și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent Eurobarometru standard publicat joi pe site-ul Comisiei Europene arată că europenii doresc …