Thursday , February 2 2023

Putin i-a transmis lui Macron că-şi va atinge obiectivele în Ucraina, “prin negocieri sau prin război”

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi “va atinge obiectivele” în Ucraina, “fie prin negocieri, fie prin război”, a anunţat Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat, transmite AFP, citată de Agerpres.

Conform sursei citate, Emmanuel Macron l-a găsit pe Putin “foarte hotărât să-şi atingă obiectivele”, printre care “ceea ce preşedintele rus numeşte ‘denazificarea’ şi neutralizarea Ucrainei”, dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt – potrivit Parisului – “inacceptabile pentru ucraineni”.
Putin i-a spus lui Macron că nu a dorit să atace centralele nucleare
Vladimir Putin l-a asigurat pe Macron că “nu a fost în intenţia sa” să atace centralele nucleare ucrainene, între care fosta centrală de la Cernobîl.
“Preşedintele Putin a declarat că nu a fost în intenţia sa să efectueze atacuri asupra acelor centrale. El a mai spus că este gata să respecte normele AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) pentru protecţia centralelor”, după bombardarea, în noaptea de 3 spre 4 martie, a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Putin a negat că “armata sa a vizat civili”

Vladimir Putin “a negat că armata sa îi vizează pe civili”, în discuţia telefonică cu Macron, care i-a cerut preşedintelui rus să nu pună în pericol civilii, conform dreptului internaţional, potrivit Palatului Elysee.

Conform acestei surse, preşedintele rus a mai afirmat că “revine ucrainenilor responsabilitatea de a permite evacuarea populaţiei din oraşele încercuite”, la care preşedintele francez i-a răspuns că “armata care atacă este armata rusă” şi că nu are “motive să creadă că armata ucraineană îi pune pe civili în pericol”.

Totodată, Macron i-a spus lui Putin că este îngrijorat cu privire la un atac iminent asupra oraşului ucrainean Odesa, a pledat pentru importanţa găsirii unei soluţii negociate la criza ucraineană şi pentru protejarea instalaţiilor nucleare ucrainene.  (Agerpres)

Vezi si

Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune. Rusia: Nu vor schimba mersul evenimentelor

Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune …