Saturday , March 25 2023

Putin aprobă crearea de centre de pregătire militară cu Belarus

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat propunerea guvernului său de a semna un acord cu Belarus privind înființarea și funcționarea unor centre comune de instruire militară, potrivit unui ordin emis marți de liderul rus, transmite EFE, citată de Agerpres.

Putin a dat instrucțiuni Ministerului rus al Apărării să inițieze negocieri cu omologul său belarus cu participarea Ministerului de Externe și să semneze un acord de înființare a unor astfel de centre.
Potrivit proiectului de acord, centrele sunt destinate să îmbunătățească abilitățile de luptă ale personalului militar rus și belarus.
În cadrul acestor centre, accentul se va pune pe antrenamentul de luptă în comun, schimbul de experiență în utilizarea armelor, echipamentelor militare și speciale, între altele, precum și pe “unificarea pregătirii de luptă a forțelor armate” ale celor două țări.
Belarus a aprobat deja aceste planuri ale Rusiei.
La ora actuală este în curs de derulare un exercițiu comun ruso-belarus pentru aviația tactică, iar marți a început un altul al Statului Major în care va fi testată planificarea operațională comună.
În octombrie 2022, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a anunțat crearea pe teritoriul țării sale a unei grupări militare comune cu Rusia.
Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, componenta rusă a grupării regionale comune va fi formată din cel puțin 9.000 de soldați, 170 de tancuri, 200 de mașini blindate și până la 100 de piese de artilerie și mortiere cu un calibru mai mare de 100 mm.
Autoritățile ucrainene, care îl acuză pe Lukașenko de complicitate cu Moscova, exclud pentru moment un atac de pe teritoriul belarus, așa cum a avut loc la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, ordonată de președintele rus Vladimir Putin la 24 februarie trecut.

Vezi si

Biden afirmă că, până în prezent, China nu a livrat arme Rusiei

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, la Ottawa, că, până în prezent, China “nu …