Thursday , December 8 2022

Putin a anunțat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze “imediat” ostilităţile, avertizând că armata rusă va risposta prin toate mijloacele posibile.

“Oamenii au făcut o alegere fără echivoc. Vom forma patru noi regiuni ale Federaţiei Ruse, deoarece aceasta este voinţa a milioane de oameni. Este un drept al locuitorilor, bazat pe un articol al Cartei ONU, cel referitor la dreptul popoarelor la autodeterminare. Semnăm astăzi un acord de integrare a acestor regiuni în cadrul Federaţiei Ruse”, a declarat Vladimir Putin, conform publicaţiilor Le Figaro şi Le Monde, referindu-se la referendumurile organizate de autorităţile separatiste proruse, care nu sunt recunoscute nici de Naţiunile Unite, nici de Occident. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunţat că Moscova nu a stabilit încă dacă va anexa în totalitate regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie sau doar zonele aflate deja sub ocupaţie rusă.

Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea reluării negocierilor de pace cu Ucraina, dar a subliniat că statutul regiunilor anexate “nu va face obiectul discuţiilor”, întrucât “au făcut o alegere definitivă”. “Occidentul trebuie să ştie că locuitorii acestor regiuni vor fi mereu cetăţenii noştri”, a precizat liderul de la Kremlin.

“Armata ucraineană trebuie să înceteze imediat ostilităţile. Ne vom proteja teritoriile prin toate mijloacele posibile şi vom face totul pentru garantarea securităţii populaţiei noastre”, a atras atenţia Vladimir Putin.

La ceremonia de semnare a documentelor de anexare sunt prezenţi sute de oficiali ruşi, inclusiv parlamentari, dar şi liderii administraţiilor separatiste proruse din sud-estul Ucrainei. Este vorba de Evgheni Baliţki, liderul din Zaporojie, de omologul său din Herson, Vladimir Saldo, precum şi de preşedinţii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, Denis Puşilin şi Leonid Pasecinik.  (Mediafax)

Vezi si

Stoltenberg:Rusia vrea să reducă operațiunile din Ucraina,pentru a le intensifica în primăvară

Rusia încearcă să încetinească ritmul ofensivei militare din Ucraina pe durata iernii, pentru a se …