Friday , March 29 2024

Protestele se extind in tarile arabe

Manifestaţii prodemocraţie au loc în ultimul timp în mai multe ţări arabe, iar preşedinţii Tunisiei şi Egiptului au fost nevoiţi să demisioneze.  Însă protestele de săptămâna aceasta au fost prima sfidare la adresa conducerii libiene, care rareori tolerează astfel de mişcări.

Trei manifestanţi au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi, în urma intervenţiei în forţă a poliţiei pentru a dispersa mulţimea din capitala Bahrainului, Manama, relatează DPA, citata de realitatea.net.

Poliţia a înconjurat piaţa Pearl, din centrul oraşului, unde protestatarii au rămas în cursul nopţii, după care a folosit gaze lacrimogene şi a deschis focul, fără avertisment, în jurul orei locale 3.00 (2.00 ora României), au declarat martori pentru DPA.

Într-un comunicat publicat pe Twitter, Ministerul de Interne a anunţat că “forţele de securitate au evacuat manifestanţii din piaţa Pearl”.

Poliţia a închis zona dintre piaţă şi spitalul Salamnyia, potrivit unor martori, care au precizat că atmosfera este în continuare “foarte tensionată”. Imagini televizate au arătat forţele de ordine dispersând mulţimile de manifestanţi, mulţi dintre ei femei şi copii, care s-au alăturat miercuri protestelor, după înmormântarea unei alte victime.

Doi dintre cei protestatari morţi – un tânăr şi un bătrân ale căror cadavre au fost duse la spitalul Salamnyia – prezentau urme de gloanţe, au afirmat martori. Decesele din noaptea de miercuri spre joi ridică la cinci numărul total al victimelor.

Cel puţin o persoană a fost ucisă în a şasea zi de proteste antiguvernamentale din Yemen, relatează BBC News.

Victima, Mohammed Alwani, în vârstă de 21 de ani, ar fi fost lovită de gloanţe miercuri, când poliţia a tras în aer, pentru a încerca să disperseze o mulţime de circa 500 de manifestanţi din portul Aden.

El a fost una dintre persoanele duse la spital după intervenţia poliţiei din Aden. Medicii au declarat că tânărul a fost împuşcat în spate şi a murit în urma rănilor.

Manifestanţii, înfuriaţi, ar fi dat foc unei clădiri a primăriei şi mai multor maşini.

La Sanaa, în capitală, sute de studenţi care se îndreptau spre un protest ce urma să aibă loc în faţa palatului prezidenţial, au fost atacaţi de sute de susţinători ai şefului statului, înarmaţi cu bâte, pietre şi cuţite. Studenţii au aruncat cu pietre, după care a intervenit poliţia.

Activiştii antiguvernamentali din Libia au folosit reţelele de socializare pentru a convoca joi ceea ce au descris drept o “zi a mâniei”, la împlinirea a doi ani de la moartea, în 2006, a zeci de manifestanţi în timpul unui protest faţă de caricaturile cu profetul Mahomed.

În două oraşe din ţară ar fi avut loc ciocniri în noaptea de miercuri spre joi, iar două persoane ar fi fost ucise la Beyida, în est. De asemenea, zeci de persoane au fost rănite în manifestaţii violente ce au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării, relatează BBC.

Potrivit unor martori, până la 2.000 de oameni au participat la protestele de miercuri de la Benghazi, în cursul cărora a fost organizat un marş până la birourile guvernamentale din oraş. Manifestanţii ar fi aruncat cu pietre şi cu sticle incendiare şi ar fi dat foc unor maşini. Poliţia ar fi folosit gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

Revoltele au izbucnit după arestarea unui avocat, cunoscut critic al guvernului. Fathi Terbil, care reprezintă rudele a peste 1.000 de deţinuţi care ar fi fost masacraţi de forţele de securitate în 1996, la închisoare Abu Salim, din Tripoli, a fost eliberat ulterior.

Vezi si

Premierul polonez Donald Tusk: „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez”

Invazia rusească din Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră …