Wednesday , April 24 2024

Proteste la Cairo pro şi contra preşedintelui Egiptului

Acesta si-a asumat prerogative sporite, in timp ce rivalii il acuza de deturnarea revolutiei
Sute de persoane au manifestat joi seara la Cairo în semn de susţinere faţă de preşedintele egiptean Mohamed Morsi, care şi-a asumat prerogative sporite, în timp ce un protest rival avea loc în apropiere pentru a denunţa “noul dictator”.

În centrul capitalei egiptene, sute de manifestanţi şi-au strigat susţinerea pentru Morsi, fost înalt responsabil al Frăţiei Musulmane ales preşedinte în iunie.

“Decizia (sa) permite să facem dreptate martirilor şi să-i obligăm pe corupţi să dea socoteală”, a apreciat unul dintre ei, Magmoud Sultan.

“Sunt aici pentru a sărbători deciziile preşedintelui”, a spus Mahmoud Abbas, în vârstă de 29 de ani. “Sunt cu adevărat bucuros. Aceste decizii sunt în favoarea revoluţiei” care a înlăturat de la putere, în 2011, regimul lui Hosni Mubarak.

La câţiva kilometri depărtare, sute de manifestanţi furioşi se adunaseră pentru a denunţa anunţul şefului statului.

“Nu am trecut printr-o revoltă ca să înlocuim un dictator cu altul”, a declarat Khaled Ali. “Se crede Dumnezeu”, a adăugat el.

“Se va face justiţie când Mohamed Morsi va pleca”, a spus Alaa Zaoua, purtând o pancartă pe care putea fi citită inscripţia “Mohamed Morsi Mubarak”.

Decizia prezidenţială a fost luată cu o zi înainte de organizarea unor proteste prevăzute în Piaţa Tahrir din Cairo, cu scopul de a cere dreptate pentru sute de persoane ucise în cursul revoluţiei din ianuarie-februarie 2011.

Morsi a decis joi să îşi sporească considerabil puterea, un anunţ pe care l-a justificat prin “apărarea revoluţiei”, dar care i-a adus calificativul de “noul faraon” din partea opoziţiei.

“Declaraţiile constituţionale, deciziile şi legile emise de preşedinte sunt definitive şi nu sunt supuse apelului” în aşteptarea unei noi Constituţii, conform declaraţiei prezidenţiale.

Morsi a solicitat, de asemenea, “noi anchete şi procese” în cazuri de ucidere a unor manifestanţilor în timpul revoltei. Între altele, el a decis să îl demită pe procurorul general, Abdel Meguid Mahmoud.

Preşedintele cumulează deja puterile executivă şi legislativă – Camera Deputaţilor a fost dizolvată în iunie – şi are relaţii tensionate cu o mare parte din aparatul judiciar.

Vezi si

Amnesty International: Ordinea mondială construită după 1945 este ”în pragul distrugerii” 

Ordinea mondială construită după 1945 este “în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty …