Sunday , September 25 2022

Proteste de amploare în Rusia pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Aproape 1.000 de arestați, printre care soția opozantului lui Putin

Proteste de amploare în Rusia, la Moscova și în alte orașe, pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Zeci de mii de oameni au iesit pe străzi. Manifestanţii au fost bătuti de trupele speciale, iar până la această oră sunt aproape 1.000 de persoane arestate.

Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi din închisoare. La manifestaţia de la Moscova a participat și Iulia, soţia lui Aleksei Navalnîi, care a fost arestată și a postat pe Instagram o fotografie din dubă.

Câteva mii de manifestanţi – 4.000, potrivit Ministerului de Interne rus, cel puţin 10.000, potrivit estimărilor Reuters – au ieşit în stradă la Moscova pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi.

„Rusia va fi liberă”, „Putin e un asasin”, scandează mulţimea în piaţa Puşkin din centrul Moscovei, relatează AFP.

Manifestaţii au loc şi în alte zeci de oraşe din Rusia. Poliţia a arestat în jur de 1000 de persoane sâmbătă în urma protestelor organizate pentru susţinerea lui Aleksei Navalnîi.
Şi la Moscova poliţia a efectuat arestări, difuzând în buclă un mesaj prin care le cerea manifestanţilor „să părăsească acest eveniment ilegal”, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului, citaţi de Agerpres.

Manifestanţii au aruncat cu bulgări de zăpadă în poliţişti, care au răspuns cu lovituri de baston. Alţi protestatari purtau pancarte cu sloganuri pe care se putea citi „Nu mi-e teamă” şi „Nu dictaturii”.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus. Câteva mii de oameni au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

În oraşul Iakuţk, Siberia, susţinători lui Aleksei Navalnîi au ieşit în stradă, chiar dacă termometrele indicau -50 de grade Celsius.

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi în zece oraşe ruse, conform ONG-ului OVD-info.

Alexei Navalnîi a fost arestat în 17 ianuarie, imediat după aterizare pe aeroportul din Moscova. Vadim Kobzev, unul dintre avocaţi declara că Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic Noviciok, a fost trecut pe o listă naţională cu persoane căutate deoarece serviciul penitenciar rus îl acuză că nu a raportat la sfârşitul anului trecut unde se află, el având de ispăşit o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare.

După otrăvire, Alexei Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament şi recuperare, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport.

Acum opozantul lui Putin se află acum în arest preventiv.

Kremlinul a negat implicarea în otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Vezi si

Ministrul rus de externe Lavrov promite protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina …