Sunday , December 4 2022

Proteste de amploare astazi in Grecia

Greva care va paraliza Grecia timp de 24 de ore a inceput. Sute de protestatari s-au adunat in marile orase. Urmareste ce se intampla pe parcursul intregii zile.

Principala nemultumire a sindicalistilor greci este reprezentata de aprobarea noilor masuri de austeritate, anuntate de guvernul elen, potrivit AP, citat de Mediafax.

In schimb, sindicatul controlorilor de trafic aerian a anuntat astazi ca si-a suspendat apelul la o greva de 24 de ore pentru a nu perturba traficul aerian, vital pentru turism, principalul motor al economiei tarii.

“Am decis luni seara sa ne suspendam miscarea deoarece Grecia este in prezent in plin sezon turistic”, a declarat pentru AFP Anguelos Sotiropoulos, membru al consiliului de administratie al sindicatului.

Apelul la greva generala este al treilea de la inceputul anului lansat de principalele sindicate din tara, GSEE (privat) si Adedy (public), pentru a denunta noul plan de austeritate si privatizari care trebuie votat pana la sfarsitul lui iunie pentru reducerea datoriei si deficitului tarii.

“Impreuna, uniti pentru a rupe lanturile memorandumului (planul de austeritate, n.red.)”, este sloganul celor doua sindicate, inscris pe afisele lor.

Trei manifestatii distincte sunt prevazute miercuri la Atena.

De asemenea, in jurul orei 08.00 GMT (11.00 ora Romaniei), Frontul de lupta al Muncitorilor (Pame, procomunist), urmeaza sa se reuneasca in centrul orasului, in timp ce, putin mai tarziu, este prevazut un mars catre Parlament, la care participa sindicatele GSEE si Adedy.

Noile masuri au loc in timp ce creditorii tarii, Uniunea Europeana si Fondul Monetal International, dezbat eventualitatea acordarii unui al doilea ajutor financiar pentru Grecia si au avut dificultati in a se intelege in privinta modalitatilor de deblocare.

Miercuri, transportul maritim va fi puternic perturbat. Astfel, niciun vapor nu va pleca spre insulele grecesti din Marea Egee (est) sau Marea Ionica (vest) din cauza unei greve convocate de sindicatele marinarilor. Transportul feroviar nu va functiona, iar scolile si ministerele vor fi, majoritatea, inchise. Niciun buletin de stiri nu va fi transmis, iar transportul urban se va opri timp de trei ore, la inceputul si la sfarsitul zilei.

Vezi si

Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, …