Proteste ample în toată Rusia, după arestarea lui Navalnîi. Poliția a reținut peste 2.500 de oameni, inclusiv soția opozantului, și a recurs la violențe

reportersite
24 ianuarie 2021, 3:18

Proteste ample au avut loc sâmbătă în numeroase orașe din Rusia, față de decizia autorităților de la Moscova de a-l aresta pe Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin. La Moscova s-au strâns în jur de 40.000 de oameni, iar poliția a intervenit în forță și a arestat sute de oameni, inclusiv pe soția lui Navalnîi, Iulia Navalnîia.

Mii de oameni sunt strânși și în alte oraşele Rusiei, chiar şi în Siberia, unde sunt -50 de grade. În toată țara forțele de ordine au intervenit, astfel că numărul celor arestați se ridică la peste 2.500.

Între persoanele reținute s-a numărat și soția lui Alexei Navalnîi, Yulia, care, însă, a fost eliberată în scurt timp, potrivit presei locale.

În centrul Moscovei, reporterii Reuters au estimat că au fost cel puțin 40.000 de oameni, într-una dintre cele mai mari mitinguri neautorizate din ultimii ani.

Autoritățile au declarat că s-au prezentat doar aproximativ 4.000 de persoane, în timp ce ministerul de externe rus a pus la îndoială estimarea făcută de Reuters.

 

Manifestaţii au avut însă şi în zeci de alte oraşe, o mişcare de o amploare geografică rară în istoria recentă a Rusiei.

Protestere de susținere au avut loc și în Crimeea, Cehia sau Polonia.

Statele Unite au condamnat sâmbătă utilizarea de către autorităţile ruse a unor ‘metode brutale’ împotriva a zeci de mii de persoane care au manifestat în Rusia la chemarea opozantului Alexei Navalnîi pentru a cere eliberarea acestuia, informează AFP.

‘Statele Unite condamnă cu fermitate utilizarea unor metode brutale împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor în acest week-end în oraşe din Rusia”, a scris într-un comunicat noul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat „arestările masive” şi „folosirea disproporţionată a forţei” în cursul manifestaţiilor de sâmbătă din Rusia pentru eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Uniunea Europeană cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi această reuniune ar urma să prilejuiască o reflecţie asupra măsurilor care pot fi luate pentru a sprijini această cerere.

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, după ce a fost otrăvit cu o substanță din gama noviciok. Săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează.