Program de schimburi culturale si studentesti cu SUA, paravan pentru trafic de persoane

reportersite
08 decembrie 2010, 14:30

Mulţi studenţi străini, printre care şi români, care au sosit în SUA în cadrul unui program de schimburi culturale, se confruntă în această ţară cu condiţii de muncă foarte dificile, dar şi abuzuri sexuale sau chiar ameninţări cu moartea, relatează CBS în pagina online.

Potrivit unei anchete realizate de Associated Press, aceşti studenţi străini ajunşi în SUA cu vize J-1 (necesare şi în cadrului cunoscutului program Work and Travel, n.red.) sunt atraşi de ofertele unor intermediari care promit locuri de muncă stabile pe perioada verii. Unii din ei sunt plătiţi cu un dolar pe oră sau chiar mai puţin, locuiesc în apartamente atât de aglomerate încât sunt nevoiţi să doarmă cu rândul sau sunt ameninţaţi cu deportarea în cazul în care renunţă la locul de muncă oferit.

Cel puţin două anchete federale pentru trafic de persoane sunt în curs de desfăşurare în legătură cu vizele J-1, a precizat un oficial american din serviciile de imigraţie.

„Nu este ceea ce credeam când am plătit atâţia bani să vin aici”, a declarat Natalia Berlinschi, o româncă venită în Statele Unite cu o astfel de viză, în speranţa că va face economii pentru cursurile sale de stomatologie. Ea a rămas însă fără loc de muncă în această vară, ajungând să „cerşească” o angajare în staţiunea Myrtle Beach din statul american South Caroline, şi fiind nevoită să împartă o casă cu trei dormitoare cu alţi 30 de studenţi care participă la programul de schimburi culturale.

„Am fost tratată foarte, foarte rău. Nu mă voi mai întoarce niciodată”, a declarat românca.

Multe femei care sosesc în Statele Unite cu vize J-1 sfârşesc în a lucra în cluburi de striptease, fie din propria alegere, fie forţate, conform anchetei Associated Press.

O ucraineancă, Katya, care a fost audiată în Congres în 2007 pe tema traficului de persoane, a afirmat că a fost forţată, alături de o altă studentă, să lucreze într-un astfel de club, că i s-a confiscat paşaportul şi că a fost obligată să plătească 35.000 de dolari pentru documentele necesare angajarii. Cele două au fost ameninţate că, în caz contrar, familiile lor din Ucraina vor fi ucise, potrivit mărturiei femeii.