Saturday , April 20 2024

Profesorii din statul american Ohio pot să vină înarmați la școală după un antrenament de 24 de ore

Guvernatorul statului Ohio, Mark DeWine, a semnat luni o lege care le permite profesorilor să meargă înarmați în școli după doar 24 de ore de antrenament. Până acum, în Ohio profesorilor le era permis să intre cu arma în școală dacă aveau la dosar cel puțin 700 de ore de antrenament și o aprobare de la consiliul administrativ al unității de învățământ.

DeWine a motivat legea spunând că forma precedentă îi împiedica pe mulți dascăli să se înarmeze și a numit „irelevant” numărul de ore de antrenament. În continuare va fi nevoie de acordul conducerii școlii, potrivit Insider, citat de spotmedia.ro.

Măsura vine ca urmare a celui mai sângeros atac comis vreodată într-o școală din Texas. Pe 25 mai, un tânăr de doar 18 ani a mers școala elementară Robb din Uvalde și a ucis 19 elevi cu vârste între 9 și 11 ani și două profesoare, înainte de a fi ucis de forțele de ordine.

În weekend zeci de mii de americani au protestat în SUA, cerând o mai bună reglementare a armelor de foc, nu relaxarea politicilor. La proteste au fost prezenți și numeroși profesori care au avut mesaje speciale pentru fostul președinte: „Dacă voiam să fim înarmați la muncă eram în armată”.

De altfel, și sindicate ale profesorilor din Ohio au criticat măsura, cum de altfel a făcut-o și poliția, care consideră că prezența armelor în școli este riscantă și periculoasă și 24 de ore de antrenament nu sunt nici pe departe suficiente pentru a preveni eventuale accidente.

DeWine le-a răspuns că legea nu presupune înarmarea obligatorie a profesorilor, ci fiecare școală poate decide singură dacă o aplică sau nu.

Politica armelor în școli diferă major de la un stat la altul. În Alabama, Oregon și Utah, oricine are un permis de port-armă o poate aduce în școală. În alte cel puțin 18 state școlile pot acorda un astfel de permis oricărei persoane, dar în anumite condiții, ce diferă de la caz la caz.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …