Monday , May 27 2024

Problemele lui Sarkozy: romii, pensiile si un scandal financiar

Cele trei probleme care pot face să rămână sau nu în minte preşedinţia lui Nicolas Sarkozy – reforma sistemului de pensii, acuzaţii de corupţie şi campania împotriva imigranţilor romi – ameninţă să se coaguleze exploziv în marşuri de protest care vor umple marţi toată Franţa, scrie The Independent în ediţia de luni.

Miniştrii francezi au fost mulţumiţi de demonstraţiile relativ blânde pro-romi de sămbătă, 4 septembrie, conduse de celebrităţi cum ar fi actriţa Jane Birkin. Ministrul pentru imigraţie, Eric Besson, a respins protestele, calificându-le drept ‘opera stângii şi a socialiştilor milionari prost-informaţi’.

Cu toate acestea, sute de mii de oameni de pe cuprinsul întregii Franţe sunt aşteptaţi să se alăture protestelor împotriva planurilor lui Sarkozy de a creşte vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani, marţi – decretată de sindicate zi de greve şi de proteste.

Chiar dacă demonstraţiile sunt destinate, în teorie, planurilor radicale de reformă a sistemului de pensii – care întrunesc dezacordul a două treimi din populaţia franceză – liderii sindicali cred că scăderea lui Sarkozy în sondaje şi nemulţumirea stângii faţă de politicile sale privind romii vor contribui la organizarea unora dintre cele mai ample proteste din timpul preşedinţiei Sarkozy.

Potrivit cotidianului britanic, amploarea protestelor de marţi va demonstra dacă sindicatele au avântul necesar pentru a organiza o ‘lungă iarnă a nemulţumirii’, asemenea grevelor şi manifestaţiilor care au distrus încercarea, mult mai modestă, a preşedintelui Jacques Chirac, de a reforma sistemul de pensii în 1995. Pe de altă parte, Palatul Elysee încearcă să evite orice răbufnire sau coalizare a sentimentului anti-Sarkozy între pensii şi problemelor romilor.

Mai mulţi miniştri s-au delectat însă cu diminuarea din importanţă a manifestaţiilor care au avut loc sâmbătă, la Paris, şi în zeci de alte oraşe franceze (şi în faţa ambasadelor franceze din mai multe capitale europene). Un marş prin Paris, condus de o orchestră de romi, a atras 50.000 de susţinători potrivit organizatorilor şi doar 12.000. după datele poliţiei.

Ceva mai devreme, Jane Birkin cântase în faţa Ministerului de Interne un cântec pro-imigranţi, ‘Les P’tits papiers’, compus de către fostul ei soţ, Serge Gainsbourg. Atunci când am imigrat din Marea Britanie în 1968, a spus ea, Franţa ‘m-a primit cu o asemenea căldură, încât aş fi murit pentru Franţa. Şi aş mai face-o încă. A face însă din imigranţi şi din ţigani ţapi ispăşitori pentru toate problemele noastre mi se pare destul de nedrept’, a declarat actriţa.

Vezi si

Trei răniți într-un atac cu cuțitul în Franța, la metroul din Lyon

Trei persoane au fost rănite duminică într-un atac cu armă albă în metroul din orașul …