Sunday , March 3 2024

Prima țară din UE care atinge imunizarea colectivă

Potrivit revistei științifice Lancet, Spania este prima țară din Europa care a obținut imunitatea colectivă împotriva SARS-Cov-2. Țara iberică a reușit să atingă imunizarea colectivă datorită succesului campaniei de vaccinare.

Cifrele epidemice raportate de Spania sunt surprinzătoare și încurajatoare. La sfârșitul verii, când au fost ridicate ultimele restricții anti-Covid, specialiștii se așteptau la o revenire a epidemiei. Nu a fost cazul, iar numărul infectărilor, precum și cel al spitalizărilor, au scăzut.

Timp de două luni, cifrele Covid au rămas scăzute și nu s-a observat o reluare a epidemiei, spre deosebire de multe alte țări din Europa. Rata de incidență s-a stabilizat la aproximativ 25 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Rezultatele pot fi explicate mai ales prin succesul campaniei de vaccinare: 80% dintre spanioli au primit deja două doze ale vaccinului.

„Grație spiritului civic al poporului spaniol, care a răspuns bine campaniei de vaccinare, ne aflăm acum într-o situație destul de privilegiată”, spune Félix del Oro, medic în Andaluzia.

Cei sceptici la vaccinare sunt atât de puțini, încât Spania nu a avut niciodată nevoie să implementeze un permis de sănătate. Succesul evidențiat de The Lancet este meritul spaniolilor care, în general, continuă să respecte măsurile de prevenție, inclusiv distanțarea și purtarea măștii.

Potrivit lui Pierre Malchair, directorul secției de primiri urgențe al spitalului Bellvitge din Barcelona, ​​este necesară în continuare purtarea măștii: „Chiar dacă există o tendință în diferite țări europene de a retrage utilizarea obligatorie a măștilor, măsura a fost și rămâne cheia controlului bolii”, spune el. De aceea masca rămâne obligatorie în toate școlile din Spania, spre exemplu.

Vezi si

Ministrul de Externe al Rusiei: Regimul de la Chișinău merge pe urmele regimului de la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov amenință Chișinăul și numește autoritățile Republicii Moldova …