Sunday , June 16 2024

Prezentator Russia Today dat afară după ce a îndemnat la arderea sau înecarea copiilor ucraineni

Un prezentator al postului de televiziune Russia Today din Rusia, Anton Krasovski, a fost demis din funcţie după ce a îndemnat, în acest weekend, într-o emisiune, la „arderea” și „înecarea” copiilor ucraineni care consideră Moscova stat ocupant.

Anton Krasovski, în vârstă de 47 de ani, a îndemnat la „aruncarea” acestor copii „direct într-un râu cu un curent puternic” sau la „arderea (lor) într-o cabană”.

În acelaşi interviu, jurnalistul ia în derâdere acuzaţii de viol formulate împotriva militarilor ruşi în Ucraina. „Aceste bunici şi-ar cheltui toate economiile pe care le-au făcut pentru înmormântare pentru a fi violate de soldaţi ruşi”, a declarat el pe un ton amuzat.

El răspundea astfel unei anecdote a scriitorului rus de SF Serghei Lukianenko, invitat pe platoul de filmare, care-şi povestea o călătorie în Ucraina pe timpul URSS, în anii ’80, şi sentimentul unor tineri ucraineni care i-au spus că ar avea o viaţă mai fericită fără ocupaţia rusă.

Directoarea RT în Rusia Margarita Simonian a condamnat rapid aceste declaraţii, în noaptea de duminică spre luni, drept „sălbatice” şi „dezgustătoare”.

„Pentru moment, am oprit colaborarea noastră”, a anunţat ea într-un comunicat postat pe Telegram, subliniind că RT nu are aceeaşi opinie cu jurnalistul. „Este dificil de crezut că Krasovski gândeşte sincer că copiii ar trebui să fie înecaţi”, a apreciat ea,

Sugerând că aceste vorbe i-ar fi „scăpat” pur şi simplu jurnalistului, ea s-a întrebat despre „nebunia trecătoare” care l-ar fi cuprins pe Anton Krasovski. Luni dimineaţa ea a anunţat că vrea „să-i avertizeze pe cei care îndeamnă la atrocităţi”. „Nu e nevoie să faceţi asta”, a dat ea asigurări.

Anton Krasovski şi-a cerut scuze pe reţele de socializare, declarându-se „cu aderărat jenat”. „Cer scuze tuturor celor care au fost stupefiaţi de asta” şi care consideră aceste declaraţii drept „sălbatice, de neconceput”, scrie el.

Comitetul rus de anchetă – însărcinat cu principalele investigaţii în Rusia – a anunţat că a cerut „un raport” cu privire la acest incident, în urma unei plângeri a unui telespectator.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnmat duminică, pe Twitter, la „interzicerea RT în întreaga lume” şi a denunţat intervenţia lui Anton Krasovski drept o „incitare agresivă la genocid (…), care nu are nmimic a face cu libertatea de exprimare”.

 

Vezi si

“Acord de principiu” al celor 27 țări UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu  Ucraina şi Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri “acordul de principiu” cu …

error: