Saturday , February 4 2023

Preşedintele Ucrainei spune că are informaţii privind o tentativă de lovitură de stat săptămâna viitoare

Serviciile de informaţii ucrainene au informaţii despre o posibilă tentativă de organizare a unei lovituri de stat în decembrie, cu implicarea unor persoane din Rusia, a afirmat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.
Zelenski a subliniat într-o conferinţă de presă că Ucraina îşi controlează pe deplin frontierele şi este pregătită pentru orice escaladare cu Rusia.


“Ne confruntăm cu provocări nu doar din partea Federaţiei Ruse şi cu o posibilă escaladare, avem mari provocări şi în plan intern. Am primit informaţii că pe 1-2 decembrie în ţara noastră va avea loc o lovitură de stat”, a spus el.
Acesta nu a dat alte detalii şi nici nu a acuzat statul rus de implicare în acest sens, notează Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat printre cei care organizează complotul ar încerca să obțină ajutorul celui mai bogat om din țară, Rinat Ahmetov, relatează The Washington Post, citat de Digi 24.

Rinat Ahmetov nu ar fi fost implicat, însă, în planul propriu-zis al loviturii de stat, a precizat președintele Ucrainei. „Cred că el este târât în războiul împotriva Ucrainei”, a sugerat Zelenski.  „Ar fi o mare greșeală, pentru că nu poți să lupți împotriva propriului popor, împotriva președintelui ales de poporul ucrainean”, a adăugat liderul de la Kiev.

Presa ucraineană a scris în ultimele săptămâni că Zelenski și Ahmetov ar avea o relație tot mai tensionată. Președintele ucrainean a lansat o campanie de „dezoligarhizare” pentru a reduce influența politică a celor mai bogați oameni din Ucraina, care controlează domenii-cheie ale economiei.

Ahmetov, magnat al industriei mineritului și oțelului, patron, între altele, al echipei Șahtior Donețk, deține și un trust de presă, care în ultimele săptămâni și-a intensificat criticile la adresa lui Zelenski și a administrației sale.

Vezi si

Armata americană a depistat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite

Armata americană monitorizează un balon de recunoaştere despre care există suspiciuni că ar fi fost …