Thursday , April 18 2024

Presedintele sud-coreean face un apel la reunificare si propune o taxa pentru finantarea acesteia

Pre[edintele sud-coreean, Lee Myung-bak a prezentat un plan de reunificare a celor dou\ state coreene, sugerând impunerea unei taxe speciale pentru suportarea cheltuielilor de integrare, a relatat duminic\ presa de la Seul, citat\ de CNN.
“Rela]iile intercoreene necesit\ ast\zi o nou\ paradigm\”, a declarat Lee, într-un discurs sus]inut cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la declararea independen]ei Coreei.
El a afirmat c\ statele coreene trebuie s\ formeze “o comunitate a p\cii” [i a insistat asupra importan]ei denucleariz\rii Coreei de Nord, a relatat agen]ia Yonhap.
Pre[edintele sud-coreean a ad\ugat c\ schimburile intercoreene sunt strict necesare pentru reconstruirea economiei nord-coreene. “Este imperativ ca p\r]ile s\ aleag\ coexisten]a în locul confrunt\rii, progresul în locul stagn\rii. Trebuie s\ dep\[im actualul stadiu de divizare [i s\ mergem mai departe, cu scopul unei reunific\ri pa[nice”, a spus el.
Marele Partid Na]ional, condus de Lee, a înregistrat o înfrângere la ultimele alegeri locale, considerate de anali[ti drept un test politic dup\ reac]ia pre[edintelui la scufundarea, în martie, a unei nave militare sud-coreene.
Nava Cheonan s-a scufundat în apropierea liniei maritime de demarca]ie dintre cele dou\ Corei, iar 46 de militari afla]i la bord [i-au pierdut via]a. Coreea de Nord, b\nuit\ c\ ar fi lansat o torpil\ asupra navei, a respins categoric acuza]iile.

Vezi si

Consiliul de Securitate al ONU votează vineri privind primirea în organizaţie a statului palestinian

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri în privinţa cererii statului palestinian de …