Saturday , April 20 2024

Preşedintele chinez, cel mai puternic om din lume

Preşedintele chinez, Hu Jintao, este cel mai puternic om de pe planetă, devansându-l pe omologul său american, Barack Obama, potrivit topului realizat de revista Forbes, care include oameni politici, figuri religioase importante, antreprenori şi chiar infractori, între care şi Osama ben Laden.

Liderul politic al unei ţări cu cel mai mare număr de locuitori din lume, exercitând un “control aproape dictatorial asupra 1,3 miliarde de persoane (a cincea parte din populaţia planetei), Hu Jintao poate “devia râuri, poate clădi oraşe, poate închide disidenţi şi cenzura Internetul fără amestecul birocraţilor pisălogi şi al tribunalelor”, afirmă Forbes. El refuză să se încline în faţa Statelor Unite care exercită presiuni asupra sa să modifice rata de schimb, conduce cea mai mare armată din lume ca mărime şi şi-a ales un succesor, în persoana lui Xi Jinping, ce urmează să preia preşedinţia în 2012.

Obama, care anul trecut a fost cea mai puternică persoană din lume, a înregistrat un regres în 2010, plasându-se pe locul ar doilea. Deşi partidul său a fost învins în alegerile de la jumătatea mandatului, iar libertatea sa de a-şi implementa agenda va fi mult limitată în următorii doi ani, Obama “se poate consola cu faptul că rămâne comandantul-şef al celei mai puternice armate, liderul al celei mai mari şi dinamice economii şi că deţine neoficial titlul de «Liderul Lumii Libere»”, adaugă revista americană.

Devansat de regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud, premierul Rusiei, Vladimir Putin (locul al patrulea), rămâne şi în acest an mai puternic decât preşedintele Dmitri Medvedev (locul 12), pe care, probabil, îl va înlocui în 2012. El deţine “ultimul cuvânt” în Rusia, o putere nucleară declarată, bogată în resurse energetice şi minerale şi cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Putin este urmat de Papa Benedict al XVI-lea, “cea mai importantă autoritate pentru 1,1 miliarde de suflete”, respectiv o şesime din populaţia lumii. Un conservator înverşunat, el deplânge “sectarismul, societatea de consum şi relativismul moral, contestând controlul naşterilor, căsătoriile între homosexuali şi hirotonisirea preoţilor femei”. “În pofida gafelor majore (…), el pare sincer interesat de vindecarea vechilor răni”, comentează Forbes.

Papa este urmat de cancelarul german Angela Merkel, descrisă drept “cea mai puternică femeie de pe planetă”, de premierul britanic David Cameron (locul al şaptelea), preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, preşedinta partidului Congresul Naţional Indian Sonia Gandhi şi omul de afaceri Bill Gates.

Dintre liderii europeni, premierul italian Silvio Berlusconi se află pe locul 14, fiind devansat de preşedintele News Corporation Rupert Murdoch, iar şeful statului francez Nicolas Sarkozy se află pe locul 19 (urmat de secretarul american de Stat Hillary Clinton).

Revista explică metodologia care a condus la realizarea acestei liste, afirmând că a definit puterea urmărind patru dimensiuni ale acesteia şi anume: influenţa asupra unui număr mare de persoane, resursele financiare, exercitarea puterii în zone multiple şi manifestarea activă a puterii.

Astfel, lista celor 68 cele mai puternice persoane din lume include oameni politici, figuri religioase importante, antreprenori şi chiar infractori. Cel mai căutat terorist din lume, liderul reţelei Al-Qaida se clasează pe locul 57, devansându-i pe omul de afaceri indian Ratan Tata (locul 61), pe cunoscuta prezentatoare de televiziune Oprah Winfrey (locul 64) sau pe redactorul-şef al WikiLeaks, Julian Assange, clasat pe ultimul loc.

De asemenea, lista îl include şi pe Joaquin Guzman (locul 60), traficantul de droguri miliardar, liderul cartelului mexican Sinaloa, precum şi pe Dawood Ibrahim Kaskar (locul 63), care conduce o vastă reţea criminală în India şi care este suspectat că ar fi implicat în atacurile teroriste din 2008 de la Mumbai, soldate cu moartea a 174 de persoane.

“Aceste poziţii nu vor să justifice sau să îi glorifice pe aceşti bărbaţi odioşi. Acestea reflectă pur şi simplu realitatea”, explică Forbes.

În acord perfect cu epoca actuală, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (locul 40) îl devansează cu zece locuri pe directorul executiv al New York Times Bill Keller (locul 50).

Vezi si

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile. Creștere semnificativă a întârzierilor cauzate de vremea rea

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile din cauza schimbărilor climatice. Piloții se …