Thursday , July 25 2024

Premierul Greciei: „Se preconizează o vară deosebit de periculoasă” din cauza incendiilor

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat luni că ţara sa se confruntă cu o vară periculoasă în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie, pe fondul unei secete prelungite şi a vântului neobişnuit de intens, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, o ţară mediteraneană, însă vremea mai călduroasă, mai aridă şi mai vântoasă, pe care oamenii de ştiinţă o asociază cu efectele schimbărilor climatice, a crescut frecvenţa şi intensitatea unor astfel de evenimente.

În acest weekend, zeci de incendii au izbucnit în Grecia, dintre care două în apropiere de capitala Atena.

„Este o vară care se preconizează a fi deosebit de periculoasă”, a declarat Mitsotakis adresându-se cabinetului său, adăugând că „ce e mai greu încă ne aşteaptă”.

„Am avut o lună iunie foarte dificilă din punct de vedere al condiţiilor meteorologice, cu secetă accentuată şi rafale de vânt neobişnuit de puternice pentru acest sezon”, a spus oficialul, lăudându-i pe pompierii care au reuşit să aducă sub control incendiile din weekend.

Mitsotakis a declarat că cele două incendii au afectat sub 100.000 de metri pătraţi, pagubele fiind limitate datorită răspunsului autorităţilor din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă.

Grecia şi-a intensificat în acest an pregătirea la incendiu, suplimentând personalul şi sporind formarea acestuia, după ce anul trecut incendiile de pădure au condus la evacuarea a 19.000 de persoane din insula Rodos şi au provocat moartea a 20 de persoane în nordul ţării.

„Arsenalul nostru ar putea fi mai puternic, dar nimic – şi asta se vede în practică – nu întrece pregătirea şi implicarea publicului în această apărare colectivă împotriva riscurilor naturale”, a declarat Mitsotakis, citat de Agerpres.

Vezi si

Rusia susţine că este gata să negocieze cu Ucraina chiar şi cu preşedintele Zelenski la putere

Kremlinul a indicat joi prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov că Rusia este dispusă să …