Premierul francez Edouard Philippe a demisionat

reportersite
03 iulie 2020, 10:28

Primul ministru francez, Edouard Philippe, a demisionat vineri, înaintea unei remanieri guvernamentale inițiată de președintele Emmanuel Macron. Palatul Elysee a anunțat că Philippe se va ocupa de afacerile guvernamentale până la numirea unui nou cabinet.

Edouard Philippe, premier, Franta, Guvern, demisie, Obiectiv

Edouard Philippe

Întrebările legate de Philippe au apărut la mijlocul lunii iunie, când Macron a declarat că dorește să-și „reinventeze” președinția.

În sistemul francez, prim-ministrul își propune demisia înaintea noilor numiri, dar poate fi numit din nou în funcție. Nu este clar dacă Philippe va fi chemat să formeze noul guvern.

Mișcarea lui Macron pentru a-și reorganiza guvernul centrist vine după rezultatele obținute de partidul său la alegerile municipale.

secretarasite
La doar 21 de luni de următoarele alegeri prezidențiale, Macron vrea să se repoziționeze, spun consilierii apropiați.

Înlocuirea lui Philippe ar putea fi un joc politic pentru Macron, în condițiile în care premierul este mai popular în rândul publicului decât președintele, spun analiștii politici. Primul ministru a dat dovadă de o loialitate constantă în timpul valurilor de tulburări și ar putea apărea ca un rival prezidențial în 2022.

Dar menținerea lui Philippe în funcție ar putea fi și problematică. Ar putea sugera că Macron este prea slab pentru a renunța la premier și că tânărul său partid nu avea profunzimea necesară unei revizuiri a cabinetului. (Mediafax)