Saturday , December 10 2022

Premierul egiptean a demisionat

Ahmed Shafik, premierul Egiptului, a demisionat

Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care conduce Egiptul de la plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, a acceptat demisia premierului Ahmed Shafik, a anunţat joi această instituţie, într-un comunicat.

El va fi înlocuit de Essam Sharaf, un fost ministru, a adăugat consiliul militar.

Sharaf a fost ministrul Transporturilor din 2002 şi până în 2005. El a fost demis în urma unor divergenţe cu fostul premier Ahmad Nazif.

Sharaf a participat la manifestaţiile din Piaţa Tahrir, în Cairo, de unde a pornit valul de contestare împotriva lui Mubarak, bucurându-se de aprecierea tinerilor care au lansat apelul la revoltă.

Shafik şi Guvernul său au fost numiţi de preşedintele Hosni Mubarak în ultimele sale zile la putere. Preşedintele egiptean a demisionat la 11 februarie, sub presiunea unei revolte populare.

Guvernul său, care între timp a fost remaniat, a fost dur criticat de opozanţi, în special de organizaţii ale tinerilor active în manifestaţiile contra lui Mubarak, din cauza prezenţei în acesta a numeroase figuri din perioada regimului Mubarak.

Shafik, fost militar, a fost, în regimul fostului preşedinte, şi ministru al Aviaţiei.

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, după anunţarea plecării lui Shafik, opozantul Mohamed ElBaradei declară că “regimul îndepărtat de la putere s-a prăbuşit o dată cu plecarea lui Mubarak şi a Guvernului lui. Suntem pe drumul cel bun”.

“Îmi exprim sincera apreciere faţă de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care a acceptat cererea poporului”, adaugă fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energeie Atomică (AIEA).

Demisia lui Shafik survine în timp ce ţara este angajată într-o fază de tranziţie politică delicată.

După plecarea lui Mubarak, armata a suspendat Constituţia şi a dizolvat Parlamentul.

Armata a promis reforme democratice, în special o revizuire a Constituţiei, printr-un referendum, urmată de alegeri legislative şi prezidenţiale, în principiu până la sfârşitul lui august, iar în urma tuturor acestora o revenire la o putere civilă.

Vezi si

O vicepreşedintă a Parlamentului European, arestată la Bruxelles

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seara …