Saturday , June 22 2024

Premierul Belgiei și-a anunțat demisia Partidul său a pierdut alegerile legislative

Liderul belgian Alexander De Croo a declarat că va fi prim-ministru “demisionar” începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, informează POLITICO.

Partidul naţionalist flamand N-VA (Noua Alianţă Flamandă) era pe cale să rămână cel mai mare partid din parlamentul Belgiei, în timp ce liberalii premierului Alexander De Croo s-au prăbuşit, punând ţara pe calea unor luni de discuţii dificile de coaliţie.

“Pentru noi a fost o seară deosebit de dificilă, am pierdut. De mâine, voi fi un prim-ministru demisionar”, le-a spus De Croo, în lacrimi, susţinătorilor săi la un miting, asumându-şi această înfrângere.

Open VLD a obţinut un scor de 5,7%, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, o scădere de 2,8 puncte procentuale faţă de rezultatul din 2019. Preşedintele partidului, Tom Ongena, a declarat că şi el va demisiona.

De Croo va rămâne în funcţia de prim-ministru interimar până la formarea unui nou guvern.

 

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …