Friday , July 1 2022

Popularii europeni cer extinderea Schengen sub preşedinţia maghiară a UE

Joseph Daul, presedintele grupului PPE din Parlamentul European

Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat, vineri, că a discutat cu premierul Ungariei, Viktor Orban, ca aderarea României şi Bulgariei la Schengen “să fie dusă la bun sfârşit” sub preşedinţia maghiară a UE.

“Am să mă refer la dosarul Schengen, despre care se vorbeşte mult, se scrie mult şi care trebuie să avanseze. Aş dori să salut eforturile realizate de România pentru a îndeplini exigenţele tehnice. Comisia Sch-Eval recunoaşte aceste eforturi importante care au fost făcute de către România. Bulgaria trebuie să facă în continuarea eforturi importante mai ales în ceea ce priveşte frontiera terestră cu Turcia”, a declarat presei Joseph Daul.

El a adăugat că PPE va susţine că trebuie respectate regulile care au fost valabile pentru Schengen şi că nu trebuie adăugate alte reguli care nu au fost prevăzute.

“Asta este analiza pe care o va face PPE în zilele care urmează şi vicepreşedintele meu german, care se ocupă de dosarul libertăţi publice, a trimis, ieri seară (joi seară – n.r.), o scrisoare tuturor prietenilor noştri din PPE. Este o scrisoare care merge în sensul bun, astfel încât, în următoarele 15 zile, avansul pe Schengen al României să fie recunoscut. Va trebui, ulterior, să reglementăm problemele care privesc Bulgaria, este ceea ce am discutat, de altfel, cu preşedintele Băsescu. Cei care mă cunosc, ştiu acest lucru – nu sunt în favoarea unei abordări care face spectacol în acest dosar. Este prea important”, a mai susţinut preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, aflat în vizită la Bucureşti.

El a precizat că poziţia să nu este “una de spectacol”.

“De aceea, nu sunt în presă toată ziua, vreau ca aceste dosare să avanseze, eu vreau să lucrăm pentru pace, pentru prosperitate în Europa. Am vorbit şi cu premierul Viktor Orban (premierul Ungariei – n.r.), la Strasbourg, săptămâna trecută, ca sub Preşedinţia maghiară (a UE – n.r.) acest dosar să fie dus la bun sfârşit”, a mai afirmat Daul.

El a apreciat că, în urma avizului Comisiei libertăţi, în 15 zile Parlamentul European va vota.

Întrebat dacă este de acord cu afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la discriminarea României în cazul extinderii spaţiului Schengen, Daul a făcut apel la răbdare din partea românilor.

“Solicit poporului român să aştepte următoarele două săptămâni, în ceea ce mă priveşte pe mine, grupul meu şi votul din PE, şi nu cred că o să fie dezamăgiţi”, a mai spus Joseph Daul.

Totodată, rugat să comenteze poziţia Finlandei în acest sens, preşedintele grupului PPE din PE a afirmat că este normal că “există oameni care îşi pun întrebări”.

“Totul e modul în care sunt puse aceste întrebări. Am fost primit azi la Guvern (de Emil Boc – n.r.) şi de către domnul preşedinte. Sunt convins că sunt pregătiţi să dea toate răspunsurile care le sunt cerute”, a conchis liderul popularilor europeni.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, vineri, pe Joseph Daul, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, căruia i-a spus că România nu poate sta să se prăvălească furtuna peste ea, în condiţiile în care ţara noastră pare a fi într-o tensiune publică fără voia ei.

Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, este favorabilă aderării României şi Bulgariei la Schengen, dacă cele două ţări vor îndeplini toate condiţiile tehnice cerute.

Vezi si

Tarife de roaming mai mici în țările UE, de la 1 iulie

Noul regulament îmbunătăţit privind roamingul, care extinde “Roamingul la tarife naţionale” până în 2032, va …