Monday , December 5 2022

Poliţia din Bahrain preia controlul asupra centrului capitalei, după un asalt sângeros

Cel puţin trei protestatari au fost ucişi, după ce forţele de poliţie din Bahrain au preluat miercuri controlul asupra centrului capitalei, Manama, dispersând în mod violent manifestanţii, care şi-au instalat, în urmă cu o lună, tabăra în Piaţa Perlei, pentru a cere reforme.

Potrivit imaginilor televiziunii oficiale, poliţia încercuise Piaţa Perlei, locul de unde a pornit contestarea familiei regale sunnite al-Khalifa, iar buldozerele îndepărtau ultimele lucruri care blocau accesul către cartierul financiar.

În piaţă se puteau observa urmele violenţei intervenţiei, corturi împrăştiate, focare de incendiu şi deşeuri răspândite.

Asaltul a avut loc după ce regele Hamad Ben Issa al-Khalifa a proclamat starea de urgenţă, susţinut de monarhiile vecine din Golf, care au trimis trupe, cu scopul de a-l ajuta să pună capăt mişcării de constestare.

Participarea acestor forţe la asalt, în special saudite, nu a fost confirmată, dar unii deputaţi loialişti au declarat că rolul acestora era să protejeze “instalaţii vitale” din ţară.

Sute de elemente din cadrul forţelor antirevoltă, venite cu tancuri, vehicule de transport de trupe şi autobuze, au preluat controlul asupra Pieţei Perlei, după ce au dispersat manifestanţii cu gaze lacrimogene.

“În prezent, avem trei morţi şi un număr mare de răniţi”, a declarat, pentru AFP, un deputat din opoziţie. “Situaţia este catastrofală. Forţele au tras cu gloanţe reale”, a adăugat Khalil Marzouk, din cadrul mişcării şiite Wefaq.

El a acuzat forţele de ordine că au blocat accesul la spitalul Salmaniya şi au împiedicat evacuarea răniţilor.

Potrivit unui alt deputat al Wefaq, Ali al-Aswad, poliţia s-a mobilizat, concomitent, în localităţile şiite din jurul capitalei, unde s-au înregistrat confruntări cu manifestanţi.

Deputatul nu era în măsură să precizeze dacă, în aceste confruntări, au fost înregistrate victime, liniile telefonice fiind tăiate, potrivit acestuia.

“Nu exista niciun mijloc de a rezista”, a declarat unul dintre manifestanţii din Piaţa Perlei. “Poliţia împiedică, de-acum, orice manifestaţie”, a declarat altul.

Liderul Wefaq, şeicul Ali Salmane, a comparat, într-o intervenţie la postul Al-Jazeera, acţiunea forţelor de ordine cu cea a forţelor libiene contra oponenţilor, cerându-le manifestanţilor să nu opună rezistenţă forţelor de ordine, pentru a păstra “caracterul paşnic al protestelor”.

“Soluţia nu va veni de la tunuri”, a spus el.

Autorităţile au justificat intervenţia poliţiei prin necesitatea de a restabili ordinea, acuzând manifestanţii că vor să paralizeze ţara.

Protestatarii au ocupat piaţa de la 19 februarie, cerând reforme politice. Unii au cerut chiar plecarea dinastiei sunnite de la guvernarea acestei ţări, cu o populaţie majoritar şiită.

Sute de contestatari au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în piaţă, în corturi, într-o atmosferă tensionată, umbrită de moartea unui manifestant, marţi seara, în confruntări cu forţele de securitate, în localităţile şiite de la sud de Manama, care le-a inspirat teama unui asalt iminent.

Manifestantul a fost ucis în satul şiit Sitra. Peste 200 de persoane au fost, de asemenea, rănite cu gloanţe, potrivit unei surse medicale locale, iar alte 200 de persoane au fost spitalizate după ce au inhalat gaze lacrimogene.

Ministerul de Interne a anunţat, miercuri, că un poliţist a murit din cauza rănilor, după ce a fost lovit în plin de un vehicul, în sudul capitalei. Acesta este cel de al doilea poliţist ucis în asemenea circumstanţe. Un alt poliţist a murit marţi.

Prezenţa forţelor din Golf continua să fie denunţată de şiiţii din străinătate, preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, calificându-o drept un “act hidos, sortit eşecului”.

În Irak, un demnitar şiit de rang înalt, Basheer al-Najafi, a condamnat represiunile exercitate asupra manifestanţilor, pe care le-a numit “un act iresponsabil”.

Vezi si

Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, …