Sunday , January 29 2023

“Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”. Proteste fără precedent s-au extins în China, din cauza blocajelor Covid 

Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai, unde sute de oameni au scandat “Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”, într-o demonstraţie fără precedent de sfidare faţă de politica strictă şi din ce în ce mai costisitoare a ţării zero-Covid, relatează CNN. Un incendiu mortal la un bloc de apartamente din regiunea de vest a ţării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane şi rănirea altor nouă joi, pare să fi alimentat furia, deoarece a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime. Protestele au izbucnit în oraşe şi la universităţi din toată China sâmbătă şi duminică devreme dimineaţa, potrivit videoclipurilor din reţelele sociale şi relatărilor martorilor.

Protestatarii chinezi au folosit foi albe de hârtie pentru a-și exprima furia față de restricțiile COVID-19, într-o manifestare rară de disidență publică care a depășit sfera rețelelor de socializare și a ajuns pe unele dintre străzile marilor orașe și în universitățile de top din China.

Protestele au fost declanșate de un incendiu într-un bloc din orașul Urumqi care a ucis 10 persoane. Acolo oamenii erau ținuți în carantină și tragedia a fost pusă pe seama restricțiilor COVID.

Studenți de la universități din orașe precum Nanjing și Beijing au protestat ținând în mână coli albe de hârtie, potrivit imaginilor care au circulat pe rețelele de socializare. Aceasta este o tactică folosită pentru a se sustrage cenzurii sau arestării, potrivit Reuters.

Și în Shanghai, oamenii care s-au adunat sâmbătă pe străzi au avut lumânări și foi albe de hârtie, potrivit martorilor și înregistrărilor video.

Un videoclip distribuit pe scară largă, arată o femeie singură care stă pe treptele Universității de Comunicare din China din orașul Nanjing, cu o foaie de hârtie înainte ca un bărbat neidentificat să intre în scenă și să o smulgă. Alte imagini au arătat zeci de persoane care au urcat pe treptele universității cu foi de hârtie albă, iluminate cu lanternele telefoanelor mobile.

Un bărbat a putut fi văzut ulterior certând mulțimea pentru protest.

„Într-o zi veți plăti pentru tot ceea ce ați făcut astăzi”, a spus el, în înregistrări video obținute de Reuters.

„Și statul va trebui să plătească prețul pentru ceea ce a făcut”, au strigat oamenii din mulțime.

Protestatarii au fost sfătuiți pe rețelele de socializare să aducă foi de hârtie la demonstrațiile planificate. De asemenea, mai mulți internauți și-au manifestat solidaritatea postând pătrate albe sau fotografii cu ei înșiși ținând în mână foi albe de hârtie pe WeChat sau pe Weibo. Până duminică dimineața, hashtag-ul a fost blocat pe Weibo.

„Dacă te temi de o foaie albă de hârtie, ești slab în interior”, a postat un utilizator Weibo.

Protestele sunt rare în China, unde spațiul pentru disidență a fost aproape eliminat sub conducerea președintelui Xi Jinping. (Mediafax)

Vezi si

Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, …