Saturday , December 3 2022

Planul secret al SUA: inarmarea insurgentilor din Libia

Dispera]i s\ evite o implicare militar\ în Libia, în cazul unui conflict îndelungat între regimul Gaddafi [i adversarii s\i, americanii au cerut Arabiei Saudite s\ furnizeze arme rebelilor din Benghazi, relateaz\ luni cotidianul britanic The Independent.

Regatul Arabiei Saudite, care s-a confruntat deja cu o “zi a furiei”, din partea celor 10% [ii]i din regat, nu a r\spuns înc\ cererii clasificate formulate de Washington, de[i regele Abdallah îl ur\[te personal pe liderul libian, care a încercat s\-l asasineze cu doar peste un an în urm\.

Cererea Washingtonului este în concordan]\ cu alte ac]iuni de cooperare militar\ american\ cu saudi]ii. Familia regal\ din Jeddah, profund implicat\ în scandalul “Iran-Contra” în timpul administra]iei Reagan, a oferit sprijin imediat eforturilor americane de a înarma gherilele care luptau împotriva armatei sovietice din Afganistan în 1980, pentru ca apoi [i spre nemul]umirea americanilor, s\ finan]eze [i s\ înarmeze talibanii.

Cu toate acestea, Arabia Saudit\ r\mâne singurul aliat al SUA plasat strategic [i totodat\ capabil s\ furnizeze armament gherilelor din Libia. Ajutorul oferit de regatul saudit va permite Washingtonului s\ renun]e la orice împlicare militar\ în lan]ul de aprovizionare a rebelilor – chiar dac\ armele vor fi americane [i pl\tite de saudi]i.

Saudi]ilor li s-a explicat c\ adversarii lui Gaddafi au nevoie de rachete anti-tanc [i mortare ca prim\ prioritate pentru a bloca atacurile tancurilor lui Gaddafi, [i de rachete sol-aer pentru a doborî avioanele de vân\toare ale acestuia.

Armele ar putea ajunge la Benghazi, în termen de 48 ore, îns\ ele ar trebui livrate la baze aeriene din Libia sau pe aeroportul din Benghazi. În cazul în care gherilele pot avansa [i ataca zonele controlate de Gaddafi din vestul Libiei, presiunile politice asupra Americii [i asupra NATO – nu în ultimul rând de la membrii republicani ai Congresului – pentru a stabili o zon\ de excludere aerian\ deasupra Libiei se vor diminua.

Planificatorii militari americani au f\cut deja clar faptul c\ o zon\ de acest tip ar necesita atacuri americane asupra bazelor de rachete libiene func]ionale, aducând astfel Washingtonul direct în r\zboi de partea adversarilor lui Gaddafi.

Deja de mai mai multe zile avioanele de supraveghere americane AWACS au zburat deasupra Libiei, ]inând contactul în mod constant cu centrul de control al traficului aerian din Malta [i solicitând detalii cu privire la rutele de zbor libiene, inclusiv cu privire la zborurile efectuate în ultimele 48 de ore de avionul privat al lui Gaddafi, care a zburat în Iordania [i înapoi în Libia chiar înainte de weekend.

Oficial, scrie The Independent, NATO va descrie prezen]a avioanelor americane AWACS ca parte a Opera]iunii Active Endeavour, care este mandatat\ s\ ia m\suri aeriene de combatere a terorismului în regiunea Orientului Mijlociu.

În cadrul mandatului misiunii existente, datele furnizate de avioanele AWACS sunt transmise tuturor statelor membre ale NATO. În prezent îns\, odat\ ce Gaddafi s-a reinstalat ca un super-terorist în lexiconul Occidentului, misiunea NATO poat fi folosit\ cu u[urin]\ pentru localizarea unor posibile ]inte din Libia, dac\ sunt întreprinse opera]iuni militare active.

Vezi si

SUA a  prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider. Costă 750 de milioane de dolari

Northrop Grumman Corp a prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider, primul dintr-o nouă flotă de …