Monday , October 3 2022

Planul Comisiei Europene de economisire a energiei. Cele 5 măsuri urgente 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, 7 septembrie, un plan european de economisire a energiei și de reducere a dependenței de energia rusească, printr-un set de cinci măsuri.

„Lucrăm din greu să renunțăm la Rusia și să trecem la alți furnizori de încredere, cum ar fi SUA, Norvegia, Azerbaidjan și alții. Dacă ne uităm la tăierile de gaz rusesc, al treilea pas cel mai important sunt investițiile în energia regenerabilă, sunt ieftine, ne vor face independenți de ruși. Manipularea rusească, dar și alți factori, cum ar fi schimbările climatice, seceta, energia hidro a scăzut în UE, avem mai puțină electricitate din surse nucleare. De aceea ne confruntăm cu sume astronomice”, a transmis von der Leyen, conform Economedia.

1. Economisirea inteligentă a electricității

”Vedem că există o penurie gloală de electricitate. Ce trebuie să facem este să salvăm electricitate, într-un mod deștept. Dacă ne uităm la costul electricității, vedem că există puncte maxime ale cererii. Asta este scump. În timpul acestor puncte maxime ale cererii vine gazul scump pe piață. Ce trebuie să facem este să aplatizăm curba și să propunem o țintă obligatorie pentru reducerea utilizării electricității la orele maxime. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a face acest lucru”, a spus von der Leyen.

2. Plafon pe veniturile companiilor care propun electricitate cu costuri scăzute

„Sursele de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon fac venituri uriașe în această perioadă, deoarece au costuri scăzute, dar prețuri mari. Venituri pe care niciodată nu și le-au calculat, pe care nu le-au visat până acum și venituri pe care nu le pot reinvesti. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție, așa că este acum momentul ca consumatorii să beneficieze de costul scăzut al surselor de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon, ca de exemplu al regenerabilelor. Propunem să redirecționăm aceste profituri excepționale către statele membre, pentru ca acestea să poată susține gospodăriile vulnerabile și companiile vulnerabile”, a precizat ea.

3. Contribuție de solidaritate de la companiile ce produc combustibili fosili

„Companiile din domeniul petrolului și al gazelor naturale au obținut, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili. Pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la soluționarea acestei crize. Iar statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și pentru a investi în surse de energie curată de producție proprie”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

4. Sprijinirea companiilor de utilități energetice pentru a face față volatilității piețelor

”În prezent, li se solicită să furnizeze sume neașteptat de mari, ceea ce amenință capacitatea lor de a tranzacționa și stabilitatea viitoarelor piețe. Astfel, vom contribui la facilitarea sprijinului pentru lichidități acordat de statele membre companiilor energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat”.

5. Plafon pentru gazul rusesc

„Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Și acum munca noastră dă roade! La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din tot gazul importat. Astăzi a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaz”, a afirmat oficialul Comisiei Europene.

Vezi si

General american: „SUA ar distruge trupele Rusiei din Ucraina și flota din Marea Neagră dacă Putin va folosi arme nucleare”

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina – precum și …

One comment

  1. Ursula are un acord cu Xi si Modi sa cumpere petrol rusesc la preturile stabilite de UE.
    Nu va ajunge inflatia de acum in Europa. Vreti neaparat 40% pina in 2024. Asa-i?
    Price cap = Inflatie si nimeni nu cred ca vede in momentul asta un sfirsit si o rata de 2% de cresrere a inflatiei.