Saturday , July 20 2024

Peste 40 de tabere ilegale de romi din Franţa au fost desfiinţate în 15 zile

.

Peste 40 de tabere ilegale de romi au fost desfiinţate în Franţa de la înăsprirea politicii faţă de acestea, anunţată de Guvern în urmă cu două săptămâni, a anunţat joi, la Lyon, ministrul de Interne, Brice Hortefeux, relatează AFP.
Aproximativ “700 de persoane” urmau să fie “repatriate în ţara de origine”, România sau Bulgaria, a adăugat el, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că vor fi efectuate zboruri speciale pentru aceste expulzări.
Hortefeux a adăugat că va primi “săptămâna viitoare” la Paris doi membri ai Guvernului român, secretarul de stat numit recent pentru problematica romilor şi secretarul de stat pentru ordine şi securitate publică.
Ministrul doreşte ca poliţişti români “să vină cât de curând posibil” în Franţa pentru a “sprijini poliţiştii şi jandarmii francezi”.
La sfârşitul lui iulie, Hortefeux anunţase că jumătate dintre taberele ilegale de romi şi nomazi, număr estimat de el la circa 300, vor fi desfiinţate în următoarele trei luni. Va fi o repatriere “aproape imediată” a romilor “care au adus atingeri la bunuri sau au comis fraude”, adăugase el.
Aceste anunţuri, denunţate de asociaţiile de apărare a drepturilor omului ca fiind o stigmatizare a unei populaţii, se înscriu în înăsprirea politicii de securitate anunţată de preşedintele Nicolas Sarkozy, care într-un discurs recent foarte controversat a făcut o legătură între imigraţie şi delincvenţă.
Numărul romilor din Franţa care provin din Balcani este estimat la 15.000. În 2009, aproape 10.000 au fost expulzaţi spre România şi Bulgaria, dar două treimi revin, potrivit asociaţiilor.
România are una dintre cele mai importante comunităţi de romi din Europa, care numără 530.000 de persoane potrivit recensământului din 2002 şi 2,5 milioane de persoane conform ONG-urilor, care subliniază că numeroase persoane nu se declară romi pentru a scăpa de discriminare.

Vezi si

Guvernul ucrainean propune primele creşteri de taxe pe timp de război pentru a finanţa cheltuielile de apărare

Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a …