Tuesday , September 27 2022

Peste 20.000 de oameni au murit până acum la Mariupol. Premierul Ucrainei: ”Este cea mai mare catastrofă umanitară a secolului”

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a numit situația din Mariupol „cea mai mare catastrofă umanitară” și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, în condițiile în care orașul port din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești, scrie CNN, citat de Mediafax.

Vorbind la o conferință de presă la Washington vineri, Shmyhal a spus că mii de oameni au murit în Mariupol, adăugând: „Vom vedea atrocitățile teribile atunci (orașul – n.r.) când va fi eliberat de ruși””.

El a spus că trupele rusești „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forțele rusești la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Oficialii ucraineni susțin că peste 20.000 de persoane din oraș au murit în timpul asaltului.

CNN nu poate identifica aceste cifre în mod independent, deoarece nu este disponibil un bilanț cert al morților în urma săptămânilor de bombardamente intense.

Vineri, Shmyhal a declarat că civili, inclusiv femei și copii, se ascund la uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni în interiorul orașului. El a spus că armata rusă încă înconjoară zona, iar Ucraina vorbește cu partenerii pentru a negocia un coridor de evacuare.

De asemenea, el a făcut apel la ambasadorii din toate țările, inclusiv din Statele Unite, să se întoarcă la ambasadele lor din Kiev. (Mediafax)

Vezi si

Polonia își va antrena militar toți cetățenii între 18 și 65 de ani

Toți cetățenii cu vârste între 18 și 65 de ani vor fi antrenați de armata …