Thursday , May 26 2022

Peste 15.000 de militari americani vor rămâne în Irak după termenul limită 2011

Guvernul de la Bagdad se pregăteşte să accepte prezenţa a peste 15.000 de militari americani în Irak pentru a proteja interesele SUA după termenul limită privind retragerea trupelor americane stabilit pentru sfârşitul lui 2011, a informat marţi un ziar irakian, relatează Xinhua.

‘Guvernul irakian va stabili un statut special care va permite celor peste 15.000 de militari să rămână în Irak şi după încheierea acestui an’, a informat ziarul al-Mashriq citând surse bine informate.

Potrivit publicaţiei, mii de angajaţi care lucrează pentru firmele de securitate străine vor rămâne de asemenea în ţară pentru a proteja personalul ambasadei SUA, contractorii americani, inginerii şi investitorii.

‘Retragerea trupelor americane va fi anunţată aşa cum a fost stabilit /la sfârşitul anului 2011/ iar rămânerea a mii de militari americani va fi destinată protejării personalului ambasadei, corpurilor diplomatice străine şi companiilor internaţionale din ţară’, a precizat ziarul citat.

Premierul Nouri al-Maliki intenţionează să trimită o delegaţie în Iran pentru a le explica autorităţilor de la Teheran această decizie şi pentru a le da asigurări că rămânarea trupelor americane pe teritoriul irakian nu va fi folosită împotriva Iranului, scrie al-Mashriq.

La mijlocul lui 2010, prezenţa SUA în Irak a fost redusă la mai puţin de 50.000 de militari. Washingtonul a afirmat că trupele care au rămas în Irak conduc misiuni de sprijin şi instruire a militarilor irakieni.

Vezi si

O fetiță de 10 ani a fost ucisă în atacul de la școala din Texas exact când suna la 911

O fetiță de 10 ani, una dintre victimele masacrului de la școala din Texas, a …